Foto: AP/Scanpix/LETA

Pārim, kas mājā ASV Kalifornijas štatā pieķēdētus pie gultām turējuši savus bērnus, izvirzītas 12 apsūdzības spīdzināšanā un prokurori vēlas, lai katram no viņiem tiktu noteikta 13 miljonus ASV dolāru liela drošības jeb tā sauktā izpirkuma nauda, vēsta raidsabiedrība CNN.

Deivids Ellens Turpins un Luīza Anna Turpina tika arestēti, pēc tam, kad vienam no pāra 13 bērniem aizvadītās nedēļas svētdienā izdevās izbēgt un atrast palīdzību.

Kā ziņo CNN, Turpinam arī izvirzīta apsūdzība par netiklām darbībā pret bērnu. Prokurori izvirzījuši arī vairākas citas apsūdzības, tostarp arī vardarbībā vai nolaidībā pret bērniem. 12 apsūdzības spīdzināšanā izvirzītas, jo mazākais – divus gadus vecais – bērns nav saņēmis pietiekamu uzturu.

13 bērnu vecāki sev izvirzītās apsūdzības noliedz, vēsta raidsabiedrība BBC.

Turpini savus nepilngadīgos un pieaugušos bērnus piesējuši un pieķēdējuši pie gultām, tādējādi sodot. "Sodi ilga nedēļas vai pat mēnešus," informējis Riversaidas apgabala advokāts Maiks Hestrins. Pieradījumi liecinot, ka vecāki bērnus nereti no ķēdēm neatbrīvoja pat tad, kad viņiem vajadzēja apmeklēt labierīcības.

Bērni izmeklētājiem pastāstījuši, ka vecāki viņus sākuši važot daudzus gadus atpakaļ. Sākotnēji viņi izmantojuši virves, taču, kad kādam no bērniem izdevies izbēgt, Turpini sākuši izmantot ķēdes un piekaramās atslēgas.

17 gadu vecā meitene, kurai izdevās izbēgt no vecāku mājas, bēgšanu sāka plānot pirms vairāk nekā diviem gadiem kopā ar brāļiem un māsām. Meitene esot izbēgusi kopā ar vēl vienu bērnu, taču viņš nobijies un atgriezies mājās.

Tā esot "sākusies kā nolaidība" un pāraugusi smagā, visaptverošā vardarbībā pret bērniem, teicis advokāts.

Lielāka daļa bērnu saņēmuši nepietiekamu uzturu un daži vardarbības dēļ cieš no kognitīvajiem traucējumiem. "Viņi ir atviegloti… Viņu veselības stāvoklis tiek uzraudzīts. Viņi ir labās rokās. Kur viņi nonāks tālāk, es nezinu," teicis Hestrins.

Ja viņi tiks atzīti par vainīgiem visās apsūdzībās, viņiem draud 94 gadi cietumā vai arī mūža ieslodzījums.

Jau ziņots, ka svētdien 17 gadus veca meitene izbēgusi no mājas un piezvanījusi operatīvajiem dienestiem. Viņa operatoram apgalvojusi, ka 12 viņas brāļi un māsas tiek turēti ieslodzījumā.

Pēc likumsargu stāstītā, 17 gadus vecā meitene izskatījusies aptuveni 10 gadus veca. Viņas norādītajā mājā atrasti vēl 12 cilvēki, kas visi mituši ļoti tumšā, netīrā un smirdīgā telpā un bijuši pieķēdēti pie gultām. Lai gan sākotnēji vietējā šerifa departamenta pārstāvji bijuši pārliecināti, ka visi atrastie gūstekņi ir bērni, izrādījies, ka septiņi no viņiem ir pilngadīgie vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Jaunākajam atrastajam bērnam ir divi gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!