Foto: AFP/Scanpix/LETA

Teroristu grupējuma "Daesh" sekotāji plānojuši izmantot spiediena katlu bumbas, lai īstenotu teroraktu slavenajā Ņujorkas simbolā Brīvības statujā, atsaucoties uz divu terorismā apsūdzētu vīriešu tiesas procesu, raksta "Newsweek".

Munters Omārs Salehs un Farīds Mumuni, kuri ir 21 un 22 gadus veci, atzinuši vainu "Daesh" atbalstīšanā un plānā sarīkot sprādzienus 2017. gada februārī. Tiesas materiāli atklāj, ka jaunie džihādisti saņēmuši pamācības spiediena katlu bumbu izgatavošanai no kāda britu islāmista, un vēlējušies tās detonēt Brīvības statujā un Taimskvērā.

"Es apsvēru, ka Brīvības statujas vājais punkts ir tās aizmugures lejasdaļa, un tā noliecas uz priekšu. Ja es varētu ar divām spiediena katlu bumbām traumēt vājo punktu, domāju, ka tā nokristu ar seju zemē," Saleha rakstīto piezīmi citē tiesas materiāli. Kā otru varbūtību viņš pieļāvis sprādziena sarīkošanu Taimskvērā, kas būtu vēl vieglāks mērķis, turklāt, "ja izdotos dabūt vairāk brāļu", mēs varētu sarīkot vienlaicīgus uzbrukumus dažādās Ņujorkas malās.

Abus vīriešus tiesībsargājošās iestādes aizturēja jau 2015. gadā, izjaucot džihādistu plānus. Spriedums abu islāmistu lietā tiks paziņots februārī. Zināms, ka Saleham draud līdz pat 56 gadiem ilgs ieslodzījums cietumā. Sodu ievērojami palielināja apstāklis, ka apcietināšanas brīdī abi uzbruka FIB darbiniekiem ar nažiem.

"Daesh" jau izsenis Ņujorku izvēlējušies par vienu no saviem mērķiem, jo tā ir spēcīgs Rietumu pasaules simbols. Piemēram, pērn novembrī kāds radikalizējies Uzbekistānas pilsonis ar noīrētu auto iebrauca cilvēku pūlī, nogalinot astoņus cilvēkus. Savukārt 2016. gada maijā FIB esot izjaucis kāda džihādistu grupējuma plānu sarīkot "nākamo 11. septembri" islāmā svētā Ramadāna mēneša laikā, uzbrūkot koncertzālēm, Ņujorkas metro un Taimskvērā.

Spiediena katla bumbas iepriekš ASV izmantotas Bostonas terorakta laikā 2013. gada 15. aprīlī. Tās dažkārt dēvē par "virtuves bumbām" to salīdzinoši vienkāršās izgatavošanas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!