Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien lēma ierobežot spiegošanai izmantojamo tehnoloģiju nonākšanu autoritāro režīmu rokās, paplašinot kontroli pār eksportējamajām precēm, tostarp novērošanas ierīcēm.

Papildus tiks kontrolēta tādu tehnoloģiju eksportēšana no Eiropas Savienības, kas ļauj noklausīties telefonsarunas, uzlauzt datorus, apiet paroļu aizsardzību vai identificēt interneta lietotājus. Jau iepriekš, īpaši Arābu pavasara laikā, tika konstatēts, ka Eiropā attīstītas un ražotas tehnoloģijas dažādu valstu valdības izmanto, lai apspiestu civiliedzīvotājus un politiskos aktīvistus.

Lai ņemtu vērā tehnoloģiju attīstību un novērstu autoritāru režīmu iespējas izspiegot savus pilsoņus ar ES ražotu preču palīdzību, ES pašlaik pārskata divējādi lietojamu preču eksporta kontroles noteikumus.

Par divējādi lietojamām precēm dēvē tādas, kas ir izmantojamas gan civiliem mērķiem, gan ieroču izstrādē, teroristu uzbrukumos vai cilvēktiesību pārkāpumu veikšanai. Piemēram, par tādām uzskatāmas virkne ķimikāliju, elektroniskas ierīces, kodoltehnoloģijas, programmatūra.

Patlaban visu ES institūciju un valstu vidū nav vienprātības par šo jautājumu. Viedokļi dalās par cilvēktiesību ņemšanu vērā attiecībā uz tehnoloģiju industrijas jautājumiem, ņemot vērā, ka tādējādi Eiropas ražotāji varētu zaudēt tirgu nozares spēlētājiem no citām pasaules daļām, liecina EP izstrādātais pārskats par divējādi izmantojamo preču eksporta kontroli.

Pašlaik spēkā esošie noteikumi tika pieņemti 2009. gadā. Savukārt jaunu noteikumu versija tiks izstrādāta kad ES dalībvalstis vienosies par savu nostāju un panāks kompromisu ar EP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!