Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņoja par plāniem panākt, lai līdz 2030. gadam visu plastmasas iepakojumu būtu iespējams izmantot atkārtoti vai pārstrādāt, šādi cenšoties samazināt plastmasas atkritumus okeānos un izgāztuvēs.

"Ja mēs nemainām veidu, kā mēs ražojam un izmantojam plastmasu, mūsu okeānos līdz 2050. gadam būs vairāk plastmasas nekā zivju," brīdināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss.

EK nāks klajā ar oficiālu ierosinājumu par jauniem noteikumiem attiecībā uz vienreizējās lietošanas plastmasas izstrādājumiem vēlāk šogad. Tie būs jāapstiprina visām ES valdībām un parlamentiem. Plāna mērķis ir nodrošināt, ka pilsoņiem ir vienkāršāk sadalīt, izmantot atkārtoti vai pārstrādāt plastmasu, kā arī izdarīt izvēles, kas videi nodara mazāku kaitējumu.

EK turklāt vēlas samazināt mikroplastikātu izmantošanu, tādu kā kosmētikas līdzekļiem pievienojamās eksfoliācijas granulas, kuru nonākšanai jūras vidē sekas nav zināmas. ES palielinās finansējumu izpētes projektiem, lai attīstītu plastmasas produktus, kurus iespējams labāk pārstrādāt, kā arī labākus pārstrādes procesus.

EK otrdien arī ierosināja jaunus noteikumus, lai uzlabotu atkritumu savākšanas iekārtas kuģos, kas piestāj Eiropas ostās, lai nepieļautu, ka atkritumi no tiem tiek izgāzti okeānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!