Foto: AP/Scanpix/LETA

Venecuēlas galvaspilsētas Karakasas nomalē pirmdien likumsargu operācijā, kas bija izvērsta, lai notvertu helikoptera pilotu Oskaru Peresu, kurš pērn valdības pretinieku protestu laikā bija apmētājis ar granātām Augstākās tiesas ēku, dzīvību zaudējuši vairāki cilvēki, arī divi policisti, pavēstīja Iekšlietu ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka operācijas gaitā vairāki "teroristu šūniņas" dalībnieki nogalināti, bet pieci aizturēti. Paziņojumā nav minēts, vai helikoptera pilots ir nogalināts vai aizturēts. Raidsabiedrībai CNN avots Venecuēlas valdībā atklājis, ka Peress ir nogalināts.

Tviterī pirmdien publicētā video Peress apliecināja, ka viņu kopā ar biedriem Karakasas nomalē ielenkuši policijas snaiperi.

Peress sociālajos tīklos paziņoja, ka viņš likumsargiem ir piedāvājis padoties, bet varasiestādes vēloties viņu nogalināt. "Viņi šauj pa mums ar RPG [granātmetējs]," viņš paziņoja, papildinot, ka ēkā atrodas arī civiliedzīvotāji.

Policists Peress ar domubiedriem 2017. gada 27. jūnijā no zagta policijas helikoptera apšaudīja Iekšlietu ministriju un ar granātām apmētāja Augstākās tiesas ēku.

Peress sociālo tīklu paziņojumā skaidroja, ka ir pret prezidenta Nikolasa Maduro "kriminālo valdību".

Vīrietis paskaidroja, ka viņa cīņa nav pret drošības spēkiem, bet gan "šīs valdības nesodāmību. Tā ir pret tirāniju".

Incidents notika laikā, kad Maduro valdība jau mēnešiem saskarās ar masu protestiem smagās ekonomiskās un politiskās krīzes dēļ.

Venecuēlas augstāko tiesu opozīcija regulāri kritizē par Maduro varas stiprināšanu.

Demonstranti pieprasīja sarīkot jaunas vēlēšanas, smagās ekonomiskās krīzes mazināšanu, simtiem apcietināto opozīcijas aktīvistu atbrīvošanu un ļaut iespēju brīvi darboties opozīcijas kontrolētajai Nacionālajai asamblejai.

Protestētāji pauduši īpaši lielu neapmierinātību saistībā ar Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro plāniem rakstīt jaunu valsts konstitūciju.

Maduro tikmēr apgalvoja, ka opozīcijas kontrolētais parlaments ar ASV atbalstu vēlas gāzt valdību un iegūt kontroli pār valsts naftas resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!