Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons sestdien aicināja ievērot Irānas kodolvienošanos ar pasaules lielvalstīm, paziņojot to pēc tam, kad Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu bija aicinājis Makronu mainīt šo vienošanos.

Prezidenta Elizejas pils paziņojumā bija teikts, ka Makrons "atceras to, cik svarīga ir Irānas kodolvienošanās saglabāšana un visu pušu saistību nepieciešamā ievērošana attiecībā uz šo vienošanos".

Makrons un Netanjahu sestdien runāja pa telefonu pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps bija pieprasījis partneriem Eiropā sadarboties ar Vašingtonu, "lai izlabotu šīs vienošanās katastrofālās kļūdas, citādi ASV izstāsies" no šīs vienošanās.

Netanjahu sarunā ar Makronu sacīja, ka "Trampa piezīmes ir jāuztver nopietni, un jebkurš, kas grib saglabāt šo kodolvienošanos, darītu gudri, to salabojot", teikts Netanjahu kancelejas paziņojumā.

Netanjahu šajā asarunā arī sacīja, ka brīvajai pasaulei vajadzētu "stingri nosodīt Irānas režīma piecus noziegumus" – "centienus iegūt kodolieročus ... ballistisko raķešu izstrādāšanu ... terorisma atbalstīšanu ... reģionālu agresiju" un "nežēlīgās represijas pret Irānas pilsoņiem".

Makrons ceturtdien paziņoja Trampam, ka ir svarīgi, lai Irānas kodolvienošanos ievērotu visi tās parakstītāji.

Pasaules lielvaru – ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Ķīnas un Krievijas – 2015. gadā panākto vienošanos ar Irānu Vašingtona parakstīja iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā.

Tās mērķis bija panākt, lai Teherāna savu kodolprogrammu izmantotu vienīgi miermīlīgiem mērķiem, un nepieļaut kodolieroču nonākšanu Irānas rokās. Apmaiņā Teherāna saņēma pret to vērsto ekonomisko sankciju atcelšanu.

Reaģējot uz Trampa draudiem izstāties no šīs vienošanās, ja netiks izlabotas tās kļūdas, Irāna sestdien paziņoja, ka šī vienošanās nav pārskatāma. Irānu šajā jautājumā atbalsta visi vienošanās parakstītāji, izņemot ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!