Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas galvaspilsētā Varšavā otrdien atzīmēta ASV prezidenta Vudro Vilsona (attēlā pirmais no labās) deklarācijas, kurā izklāstīti pasaules kārtības principi pēc Pirmā pasaules kara, simtgade.

ASV vēstnieks Polijā nodeva Varšavas varas pārstāvjiem piemiņas plāksni, kas veltīta Vilsonam un viņa darbībai Polijas neatkarības labā. Varšavā līdzās Vilsona laukumam kultūras centrā notika svinīgs koncerts.

Savā 1918. gada 8. janvāra deklarācijā, kas kļuva par Versaļas miera līguma pamatu, Vilsons neatkarīgo Poliju minēja kā faktoru, kas atturētu Krievijas un Vācijas impēriskajām ambīcijām.

Polijas kultūras un nacionālā mantojuma viceministrs Jaroslavs Sellins atgādināja, ka ASV bija pirmā valsts, kas pēc Pirmā pasaules kara atzina Polijas neatkarību. "Tapa zināms, ka neviena valsts nevar ignorēt Vudro Vilsona deklarāciju. Līdz ar to visi bija spiesti savos politiskajos plānos ņemt vērā faktu, ka pēc Pirmā pasaules kara beigām Eiropā ir jāatdzimst neatkarīgai poļu valstij," sacīja viceministrs.

Vudro Vilsona deklarācijas 13.punktā teikts, ka "ir jāizveido neatkarīga poļu valsts, kurā jāiekļauj visas teritorijas ar neapstrīdamu poļu iedzīvotāju sastāvu, kurai jānodrošina brīva un pienācīga pieeja jūrai, bet tās politisko un ekonomisko neatkarību, kā arī teritoriālo vienotību ir jāgarantē ar starptautisku līgumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!