Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka viņš būtu atvērts sarunām ar Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Čenunu, un pauda cerību, ka gaidāmajās sarunās starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju tiks panākts kāds progress.

Tramps, kurš pērn bija kritizējis ārlietu ministra izteikumus par iespējamām sarunām ar Ziemeļkoreju, sacīja reportieriem Kempdeividā, ka var būt iespējams dialogs vai tieša saruna ar Kimu Čenunu.

"Protams, es vienmēr ticu sarunām," teica Tramps. "Pavisam noteikti, es to darītu, man ar to nebūtu nekādu problēmu." Prezidents tomēr ātri piebilda, ka jebkādas sarunas būtu ar nosacījumiem, kurus viņš neprecizēja.

Ir gaidāms, ka Panmundžomas ciemā uz abu Korejas valstu robežas otrdien notiks pirmās oficiālās sarunas starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju vairāk nekā divu gadu laikā. Phenjana un Seula šajās sarunās meklēs iespējas sadarboties attiecībā uz Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm un uzlabot savstarpējās attiecības, kuras ir saspīlētas Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programmu dēļ.

"Viņi tagad runā par olimpiskajām spēlēm. Tas ir sākums, liels sākums," Tramps sacīja jautājumu un atbilžu sesijā pēc tikšanās ar republikāņu līderiem Kongresā un valdības locekļiem.

Kims "zina, ka es neniekojos. Es neniekojos ne drusciņas, pat ne par 1%. Viņš to saprot," teica Tramps.

Vērtējot otrdien gaidāmās sarunas, Tramps sacīja: "Ja kaut kas var notikt un iznākt no šīm sarunām, tas būtu lieliski visai cilvēcei. Tas būtu lieliski pasaulei."

Tramps arī sacīja, ka ir runājis ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, kurš "man ļoti pateicas par manu skarbo nostāju".

"Ir jābūt ar zināmu attieksmi un jābūt gatavam darīt zināmas lietas, un es esmu pilnīgi gatavs to darīt," teica Tramps, apgalvojot, ka viņa skarbie vārdi esot palīdzējuši pārliecināt Ziemeļkoreju sēsties pie sarunu galda ar Dienvidkoreju.

"Vai kāds tiešām uzskata, ka tieši tagad notiktu sarunas un dialogs starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju, ja es nebūtu stingrs, spēcīgs un gatavs vērst visu mūsu "varenību" pret Ziemeļkoreju," pagājušonedēļ tvītoja Tramps.

Trampa administrācija ceturtdien vienojās ar Dienvidkoreju atlikt kopīgās militārās mācības, lai tās nenotiktu Phjončhanas olimpisko spēļu laikā. ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss uzstāja, ka šīs militārās mācības atliktas praktisku, nevis politisku iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!