Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja nākamajā nedēļā plānotajām sarunām ar Ziemeļkoreju ir piedāvājusi augsta līmeņa delegāciju, ko vadīs valdības ministrs, sestdien paziņoja Apvienošanās ministrija, kas pārrauga sarunas ar Phenjanu.

Ministrija pavēstīja, ka tās piecu cilvēku delegācijas vadībā varētu būt apvienošanās ministrs Čo Mjungjons. Viņu pavadīs vēl četras amatpersonas, tostarp divi viceministri, no kuriem viens atbild par sportu.

"Ziemeļi mūs ir informējuši, ka šodien atbildes nebūs," Apvienošanās ministrijas amatpersonas teikto citēja ziņu aģentūra "Yonhap".

Ziemeļkoreja piektdien pieņēma Dienvidkorejas piedāvājumu nākamnedēļ piedalīties abu valstu sarunās.

Sarunas notiks otrdien Panmundžomas ciemā, kas atrodas nocietinātajā Demilitarizētajā zonā starp abām valstīm. Starp to darba kārtības jautājumiem būs Phjončanas Ziemas olimpiskās spēles un "jautājums par attiecību uzlabošanu starp Korejas valstīm".

Saspīlējums starp abām valstīm bija pastiprinājies pēdējo mēnešu laikā pēc Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem un tās sestā un spēcīgākā kodolizmēģinājuma, kurā esot izmēģināta ūdeņraža bumba.

Piesardzīga tuvināšanās notiek pēc Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna Jaungada uzrunas, kurā viņš aicināja uzlabot attiecības un mazināt militāro spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju un sacīja, ka Ziemeļkoreja ir gatava piedalīties Ziemas olimpiskajās spēlēs, kas no 9. līdz 25.februārim notiks Phjončhanā.

Ziemeļkorejas pārstāvis Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK) Čans Uns tikmēr sestdien pavēstīja, ka Ziemeļkoreja, iespējams, piedalīsies februārī gaidāmajās Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā,

Seula otrdien izteica piedāvājumu Phenjanai sarīkot augsta līmeņa sarunas par sadarbību saistībā ar Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā.

Ziemeļkoreja trešdien paziņoja, ka atjauno tiešo sakaru līniju ar Dienvidkoreju, kas bija pārtraukta gandrīz divus gadus.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien telefonsarunā vienojās atlikt kopīgās militārās mācības, lai tās nenotiktu Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!