Foto: AP/Scanpix
Spānijas Augstākā tiesa piektdien atteicās no ieslodzījuma atbrīvot bijušo Katalonijas vicepremjeru Urialu Džunkerasu, kamēr tiek izmeklēta viņa darbība apsūdzībās par dumpi un kūdīšanu.

"Ir pazīmes, ka Džunkerass ir atbildīgs par dumpi, kūdīšanu un līdzekļu izšķērdēšanu," vienbalsīgi nolēma visi trīs tiesneši.

Pastāv risks, ka "viņš atkārtoti pastrādās noziegumus, jo nav pazīmju, ka apsūdzētajam būtu jebkāds nodoms atteikties no līdz šim ietā ceļa", paziņoja tiesa.

Tiesa arī noraidīja Katalonijas neatkarības atbalstītāju izteiktos apgalvojumus, ka Džunkerass, kurš ieslodzījumā atrodas kopš 2. novembra, ir politiskais ieslodzītais.

Tiesneši norādīja, ka Spānijas konstitūcija ļauj aizstāvēt ikvienu politisku pozīciju, "bet tā ir jāaizstāv, nepastrādājot noziegumus".

Katalonijas reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Katalonijā 21.decembrī notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās katalāņu separātisti ieguva absolūto vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudēja divus mandātus, izcīnot tikai 70 no 135 deputātu vietām.

Tomēr astoņi ievēlētie politiķi atrodas cietumā vai arī ir aizbēguši uz Beļģiju.

Parlamentā ievēlēta arī Džunkerasa pārstāvētā Kreiso republikāņu partija (ERC), kā arī pats Džunkerass.

Džunkerass ceturtdien tiesā uzsvēris, ka deputāta zvēresta došanai viņu vajadzētu atbrīvot no ieslodzījuma, pavēstīja politiķa advokāts.

Katalonijas parlamentā ievēlēts arī bijušais reģiona premjerministrs Pudždemons, kurš drīz pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas aizbēga uz Beļģiju. Nav zināms, kā abi katalāņu līderi varēs nodot deputāta zvērestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!