Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopš pirms dažām dienām reklāmas nolūkos tika apzināti nopludināti fragmenti no publicista un žurnālista Maikla Volfa grāmatas "Fire and Fury: Inside the Trump White House", tā jau pirms iznākšanas kļuva par apspriestāko ASV aktualitāti. Grāmatas galvenais varonis Donalds Tramps metās nievāt žurnālistu par meliem, bet vienu no fragmentos minētajiem avotiem – savu bijušo stratēģi Stīvu Banonu – pat par prātā jukušu. Savukārt grāmatas pieprasījums pārspējis pat vispozitīvākās cerības, liekot grāmatas izdošanu pārcelt par četrām dienām ātrāk, un tā plauktos nonākusi jau piektdien, 5. janvārī.

Volfs grāmatas tapšanai intervējis virkni Baltā nama darbinieku, kā arī citus ASV prezidentam tuvus cilvēkus. Baltais nams uz nopludinātajiem fragmentiem reaģējis asi, paziņojot, ka grāmatā esot tabloīdu stila izdomājumi, kā arī aizliedzis gan žurnālistiem, gan darbiniekiem turpmāk prezidenta rezidencē ienest privātos mobilos telefonus, ziņo "Buzz Feed". Savukārt "BBC" raksta, ka Trampa advokāti meklējuši iespēju apturēt grāmatas izdošanu.

Grāmata gan ir iznākusi. Piedāvājam dažus faktus no tajā minētajiem fragmentiem:

20. janvārī apritēs gads kopš Trampa stāšanās amatā, kā dēļ grāmatā minētie notikumi varētu aizēnot paša prezidenta centienus cildināt savus jau tā skandāliem piepildītās prezidentūras laikā paveiktos darbus. Daļa grāmatā minēto faktu izskanējuši jau līdz šim, taču lielākā daļa tajā ietvertās informācijas esot jaunums un labs materiāls gan ASV politiskās vides analītiķiem, gan amerikāņu tautai.

Prezidenta un viņa pietuvināto centieni apturēt grāmatas izdošanu, nomelnot tajā minētos avotus un aktīvi noliegt fragmentos minētos notikumus tikai palielinājuši grāmatas popularitāti.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Neglaimojošus apzīmējumus Donaldam Trampam veltījusi virkne pazīstamu un prezidentam tuvu cilvēku.

Piemēram, miljardieris un mediju magnāts Rūperts Mērdoks (attēlā vizinās Trampa vadītā golfa auto) Trampu pēc kādas telefonsarunas par imigrācijas jautājumu nosaucis par idiotu. Traģikomisku šo situāciju padara fakts, ka Tramps pats Mērdoku patiesi apbrīno, un kādā pasākumā pēc ievēlēšanas viņu dēvējis par "vienu no varenajiem", nenojaušot par mediju magnāta domām.

Par idiotu Trampu dēvējot arī Valsts kases vadītājs Stīvs Mnučins un nu jau bijušais Baltā nama personāla vadītājs Reins Prībuss. Savukārt Trampa vadošais padomnieks ekonomikas jautājumos atzinis, ka valsts galva ir "stulbs kā s***". Līdzīgā gan latviešu valodā tieši netulkojamā slenga vārdā Trampu sarunā ar Volfu dēvējis arī prezidenta galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Herberts Makmāsters, atsaucoties uz grāmatu ziņo MSNBC.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nu jau bijušais Donalda Trampa kampaņas un vēlāk arī Baltā nama stratēģis Sīvs Banons atklāj, ka, viņaprāt, Donalda Trampa Juniora tikšanās ar Krievijas pārstāvjiem Trampa tornī pērnā gada jūnijā bijusi nodevīga, raksta BBC.

"Trīs kampaņas svarīgākie vīri domāja, ka tikties Trampa torņa 25. stāva konferenču telpā ar citas valsts pārstāvjiem bez advokātu klātbūtnes ir laba ideja. Viņiem nebija nekādu juristu. Pat ja tu domā, ka tas nebija nodevīgi, nepatriotiski un s*** slikti, es domāju, ka tas tā bija, jo tev bija tūlītēji jāiesaista FIB," viņš situāciju skaidrojis grāmatas autoram.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pasaules ietekmīgākais vīrs Baltajā namā noslēdzies ne tikai no sievas Melānijas Trampas, kura guļ atsevišķā istabā, bet arī apkalpojošā personāla – viņš pieprasījis guļamistabai jaunu slēdzeni, kuras atslēgas ir tikai viņam.

Tomēr lielākās bailes ASV līderim esot no noindēšanas, kā dēļ viņš bieži ēd ātro ēstuvju, piemēram, "McDonald's" pārtiku. Šīs iestādes viņš uzskata par drošām, jo ēdiens ir svaigi pagatavots, bet ēstuvju darbinieki iepriekš nezinot, ka viņu gatavotos burgerus ēdīs pats Tramps.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Īsi pēc tam, kad bijis skaidrs, ka Tramps patiešām ir uzvarējis, Donalds Tramps Juniors kādam draugam atklājis, ka tēvs izskatās pēc spoka, bet pamāte Melānija raudājusi, kādu grāmatas fragmentu pārstāsta tās autora viens no pārstāvētajiem medijiem "New York Magazine".

Arī kampaņas stratēģis Banons stāstījis, ka vēlēšanu naktī piedzīvojis svaigi ievēlētā prezidenta transformāciju no apjukuša Trampa uz neticīgu Trampu, pēc tam uz pārbijušos Trampu un visbeidzot – uz Trampu, kurš ir pārliecināts, ka viņš ir pelnījis un ir spējīgs būt ASV prezidents.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Grāmatā teikts, ka Trampam nepatikusi un viņš nav izbaudījis inaugurācijas ceremoniju. "Viņš bija nikns, ka nav ieradušās A klases zvaigznes. Viņš bijis ērcīgs par palikšanu Blēra mājā (četru ēku kompleksā, kurā jaunievēlētie prezidenti mēdz uzturēties nakti pirms inaugurācijas) un acīmredzami kašķējies ar sievu, kura bijusi uz raudāšanas robežas."

Foto: AP/Scanpix/LETA

Grāmatā minēts, ka Trampa meita un viņas vīrs Džereds Kušners jau esot vienojušies, ka Ivanka nākotnē varētu kandidēt uz prezidenta amatu.

"Džereds un Ivanka kopā nolēmuši uzņemties Baltā nama rietumu spārna vadīšanu pēc visu sev pazīstamo ieteikumiem (parasti to dara pirmās lēdijas). Tas bijis pāra kopīgs lēmums un savā ziņā arī kopīgs darbs. Viņi savstarpēji arī noslēguši vienošanos, ka, ja nākotnē būs tāda iespēja, viņa (Ivanka) būs tā, kas kandidēs uz prezidenta amatu. Pirmā prezidente sieviete nebūs Hilarija Klintone, bet tā būs Ivanka Trampa," esot rakstīts grāmatā, ziņo BBC.

Šis pavērsiens nepatīkot Stīvam Banonam, kurš ieviesis terminu "Džervanka" pāra apzīmēšanai, kas jau kļuvis populārs Baltajā namā. Savukārt prezidentam šāds nākotnes pavērsiens pat ļoti ejot pie sirds, atsaucoties uz grāmatas autoru, raksta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!