Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas balstītā Libānas militārā grupējuma "Hezbollah" līderis Sajeds Nasans Nasralahs uzskata, ka karš Sīrijā pilnībā noslēgsies viena vai maksimums divu gadu laikā.

Sīrijas pilsoņkarš, kas rit jau septīto gadu, neturpināsies vairāk par diviem gadiem, atsaucoties uz viņa pausto intervijā Libānas televīzijai "al-Mayadeen", raksta Irānas medijs "Alalam". Viņš arī uzsvēris, ka Izraēlas uzlidojumi "Hezbollah" pozīcijām Sīrijā neietekmē ieroču piegādes no Irānas.

Libānas "Hezbollah" ir viens no lielākajiem militārajiem sauszemes spēkiem Sīrijā, kas sniedz milzu atbalstu Irānas reorganizētajai Sīrijas armijai, kas dažu gadu laikā pēc pilsoņkara sākuma bija faktiski sabrukusi. Kopējais "Hezbollah" kaujinieku skaits Sīrijā ir neskaidrs, taču norimstot karadarbībai Irākā, Sīrijā varētu būt ieradušās arī tur karojušās grupējuma daļas. Pirmajā pilsoņkara gadā tika ziņots par vismaz 3000 grupējuma kaujiniekiem, bet Izraēlas militārpersonas jau 2014. gada nogalē apgalvoja, ka Sīrijā krituši vismaz 2000 Libānas grupējuma kaujinieku, bet vēl aptuveni 5000 karā ievainoti.

Irāna ir Sīrijas režīma lielākais militārais atbalstītājs, kas ne tikai palīdzējusi stiprināt armiju, bet arī nodrošinājusi desmitiem dažādu etniski un reliģiski motivētu Sīrijas valdībai uzticīgu grupējumu izveidi. Līdzās "Hazbollah" frontē karo arī Irānas finansēti palestīniešu, irākiešu un pat no afgāņu bēgļiem saformēti grupējumi, kā arī pašas Irānas spēki – Islāma Revolucionārās Gvardes karavīri, kā arī ar to saistītās organizācijas "Basij" militārā spārna un speciālo uzdevumu vienības "Quds" daļas. 2015. gada pavasarī tika lēsts, ka Sīrijā varētu atrasties pat 18 000 Irānas karavīru.

Tāpat Sīrijā līdzās Krievijas Gaisa kosmosa spēkiem atrodas nelielas Krievijas armijas vienības un ar smagiem kājnieku ieročiem un tehniku bruņota juridiski neeksistējoša privāta militārā uzņēmuma "Vagner" bataljons, kura sastāvā ir simtiem Krievijas armijas virsnieku.

Par spīti lielajiem Sīrijas spēku sabiedroto spēkiem, būtiskus panākumus pret "Daesh" un Sīrijas opozīciju tiem izdevās sasniegt tikai pēc tam, kad ASV atbalstītie kurdu "Sīrijas Demokrātiskie spēki" ielenca par "Daesh" galvaspilsētu dēvēto Raku, ieņēma Tabku un virkni pilsētu Eifratas austrumkrastā, bet ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēku un Irānas balstītie Irākas spēki ieņēma Irākas lielāko sunnītu pilsētu Mosulu.

"Daesh" joprojām kontrolē teritoriāli nelielus apgabalus un tajos esošos ciemus gan Sīrijas austrumos, gan centrālajos rajonos, valsts dienvidrietumos un pat galvaspilsētas Damaskas pievārtē, taču to kaujas spējas tiek uzskatītas par izsmeltām. Šī iemesla dēļ Sīrijas armija un sabiedrotie koncentrējuši savus spēkus opozīcijas – galvenokārt islāmistu grupējumu, kā arī tā dēvētās "mērenās opozīcijas" apkarošanai galvenokārt Idlibas reģionā un Damaskai pieguļošajā Austrumgutā.

Tikmēr kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" turpina cīņas ar "Daesh" Sīrijas rietumos, kur džihādisti kontrolē nelielas pilsētas gan Eifratas krastā, gan Irākas pierobežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!