Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV un Dienvidkoreja ceturtdien vienojās atlikt kopīgās militārās mācības, lai tās nenotiktu februārī paredzēto Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu laikā, šādi mēģinot samazināt saspīlējumu attiecībās ar Ziemeļkoreju.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un ASV prezidents Donalds Tramps panāca šo vienošanos telefonsarunā. "Abi līderi vienojās novērst konfliktu starp olimpiskajām spēlēm un militārajām mācībām, lai ASV un Korejas Republika varētu koncentrēties uz olimpisko spēļu drošības garantēšanu," teikts Baltā nama paziņojumā.

Muna kanceleja paziņoja, ka Dienvidkorejas prezidents telefonsarunā pateicis Trampam, ka mācību atlikšana palīdzēs nodrošināt Ziemas olimpisko spēļu panākumus "gadījumā, ja Ziemeļkoreja nerīkos jaunas provokācijas".

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss vēlāk pateica, ka šīs militārās mācības atliktas praktisku, nevis politisku iemeslu dēļ, un atzīmēja, ka Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles ir Dienvidkorejas lielākais pasākums starptautiskā tūrisma ziņā. Matiss piebilda, ka mācības "Foal Eagle" tiks rīkotas pēc paralimpiskajām spēlēm, kuras beigsies 18. martā.

Par šo vienošanos tika paziņots dažas stundas pēc ASV prezidenta Donalda Trampa teiktā, ka nākamnedēļ paredzētas augsta līmeņa sarunas starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju ir "laba lieta".

Saspīlējums ir pastiprinājies pēdējo mēnešu laikā pēc Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem un tās sestā un spēcīgākā kodolizmēģinājuma, kurā esot izmēģināta ūdeņraža bumba. Tramps šajā laikā arī bija apmainījies personīgiem apvainojumiem ar Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Čenunu.

Kims Čenuns savā Jaunā gada uzrunā sacīja, ka ASV būtu jāzina, ka Ziemeļkorejas kodolspēki tagad ir realitāte, nevis tikai draudi, un piebilda, ka viņam tagad uz galda ir kodolpoga. Taču Kims arī aicināja uzlabot attiecības un mazināt militāro spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju un sacīja, ka viņš vēlētos nosūtīt Ziemeļkorejas komandu uz Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!