Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas vēlētājiem būtu vēlreiz jāsaka savs vārds "Brexit" jautājumā, kad būs skaidrs plāns tam, kā Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības (ES), uzskata Lielbritānijas ekspremjers Tonijs Blērs.

Leiboristu partijai, kuras vadībā Blērs atradās 13 gadus, vajadzētu aktīvi apšaubīt "Brexit", nevis piekrist premjerministres Terēzas Mejas un viņas konservatīvās partijas plāniem, norādīja ekspremjers.

Mejas valdība šobrīd risina sarunas par izstāšanos un strādā pie jaunām tirdzniecības attiecībām ar ES, gatavojoties 2019. gada maija bloka pamešanas beigu termiņam.

Blērs un citi oponenti uzstāj, ka vēlētājiem jābūt tiesībām izteikties par šiem nosacījumiem un to, vai izstāšanos no bloka turpināt, nevis turēties pie 2016.gada referenduma iznākuma, kurā "Breksits" tika atbalstīts ar četru procentpunktu pārsvaru.

"2016. gadā jūs zinājāt, ka gribat pamet ES, bet jūs nezinājāt, kādi būs alternatīvo attiecību nosacījumi," radio BBC sacīja Blērs. "Ja tad, kad jūs ieraugāt šos nosacījumus, jūs uzskatāt, ka labāk būtu palikt ar Eiropu, jums būtu jābūt tiesībām to pateikt."

Blērs arī pauda pārliecību, ka pašreizējā leiboristu līdera Džeremija Korbina "Brexit" atbalsta nostāja ir aplama.

Korbinam un leiboristiem drīzāk vajadzētu izstāšanos no ES dēvēt par "toriju Brexit", šādi gūstot labumu no sabiedrības šaubām par šo procesu, ko daļēji izraisījusi Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes palēnināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!