Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien telefonsarunā Turcijas kolēģim Redžepam Tajipam Erdoganam paudis cerību, ka Irānu satricinājušie protesti izbeigsies dažu dienu laikā, pavēstīja avots Turcijas prezidenta administrācijā.

Erdogans sacījis Ruhani, ka Irānas sabiedrībā ir jāsaglabā "miers un stabilitāte". Turcijas prezidents arī piekritis Irānas kolēģa teiktajam, ka tiesības uz protestiem nedrīkst novest pie "likuma pārkāpumiem".

"Prezidents Ruhani pateicās prezidentam Erdoganam par viņa izpratni un pauda cerību, ka protesti izbeigsies dažu dienu laikā," sacīja avots.

Turcija jau iepriekš pauda bažas par šiem protestiem, kā arī brīdināja, ka situācijas eskalācija ir nepieļaujama.

Arī konservatīvā prese Turcijā paudusi satraukumu par protestiem, apsūdzot ASV un to sabiedrotos, ka tās centienos pamākt pārmaiņas Tuvajos Austrumos kūda uz nemieriem.

Irānā protesti sākās pagājušo ceturtdien Mešhedā. Sākumā tie bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Līdz šim protestos un nekārtībās dzīvību zaudējis 21 cilvēks.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei nekārtībās vainoja Irānas ienaidniekus.

"Pēdējo dienu notikumos ienaidnieki ir apvienojušies un izmanto visus savus līdzekļus, naudu, ieročus, politiku un drošības dienestus, lai radītu problēmas islāma režīmam," uzrunā televīzijā otrdien sacīja līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!