Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas Revolucionārās gvardes ģenerālis, runājot par pret valdību vērstajiem protestiem, trešdien pasludinājis valstī izpletušās "musināšanas" sakāvi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ģenerālis Mohammads Ali Džafari to paziņoja, uzrunājot desmitus tūkstošus cilvēku, kas atsaukušies valdības aicinājumam un trešdien pulcējas tās atbalsta mītiņos.

"Šodien mēs varam teikt, ka šīs ir musināšanas 96 beigas," atsaucoties uz pašreizējo – 1396. – gadu pēc persiešu kalendāra, paziņoja ģenerālis. Viņš paskaidroja, ka "ienaidniekus" sakaut palīdzēja "drošības iestāžu sagatavotība un ļaužu modrība".

Nemieros viņš vainoja "kontrarevolūcijas aģentus", "monarhistus" un ASV bijušās Valsts sekretāres Hilarijas Klintones iedrošinātus spēkus. "Ienaidnieki" centās pret islāmisko Irānu vērst "kulturālos, ekonomiskos un drošības draudus", viņš atzīmēja.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei otrdien savā komentārā par valstī notiekošo protestos vainoja vārdā nenosauktus "ienaidniekus". Analītiķi uzskata, ka ar to viņš varēja domāt ASV, Izraēlu un Saūda Arābiju.

Daļa no vairākās Irānas pilsētās notiekošajiem valdības atbalsta protestiem tiešraidē pārraidīta valsts televīzijā. Demonstrantiem rokās redzami Irānas karogi un Hamenei ģīmetnes.

Mītiņotāji izklieguši tādus saukļus kā "nāvi ASV algotņiem", "asinis mūsu vēnās ir dāvana līderim" un "musinātāji vandaļi ir jāsoda ar nāvi", raksta BBC.

Vēstīts, ka Irānā pagājušajā nedēļā sākās pret valdību vērsti protesti. Tie aizsākās 28. decembrī valsts otrajā lielākajā pilsētā Mešhedā, kur cilvēki protestēja pret bezdarbu, cenu celšanos un korupciju.

Taču protesti drīz vien pārņēma aptuveni 50 pilsētas un pārauga plašā pret valdību vērstā akcijā. Sadursmēs ar drošības spēkiem ir gājis bojā vismaz 21 cilvēks.

Pēc aizvadītās nakts saņemtas mazāk ziņas par nemieriem, taču ir sarežģīti noskaidrot, kas notiek daudzu pilsētu ielās, un sociālajos tīklos joprojām parādās video un ieraksti par protestiem, skaidro BBC.

Neapstiprināta informācija trešdien liecina par trīs policistu nogalināšanu Rietumazerbaidžānas provincē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!