Foto: AP/Scanpix/LETA

Pakistāna otrdien izsaukusi ASV vēstnieku, acīmredzot, lai runātu par Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa Jaungada pirmajā dienā tviterī publicētajiem draudiem pilnībā izbeigt jau šobrīd apturēto palīdzību Pakistānai.

ASV vēstnieks Deivids Heils tika uzaicināts pirmdienas vakarā ierasties Pakistānas Ārlietu ministrijā Islamabadā. ASV vēstniecības preses pārstāvis apstiprināja, ka Heils ticies ar Pakistānas amatpersonām, bet plašākus komentārus nesniedza.

Tramps 1. janvārī tviterī draudēja pilnībā izbeigt jau šobrīd apturēto palīdzību Pakistānai, apsūdzot Islamabadu vardarbīgu ekstrēmistu atbalstīšanā.

"Amerikas Savienotās valstis muļķīgā kārtā pēdējo 15 gadu laikā piešķīrušas Pakistānai vairāk nekā 33 miljardus dolāru, bet viņi mums nav devuši nekā, vienīgi melojuši un blēdījušies, turot mūsu līderus par muļķiem," viņš paziņojis savā pirmajā 2018. gada tvītā. "Viņi devuši drošu patvērumu teroristiem, kurus mēs vajājam Afganistānā. (..) Nu ir diezgan!"

Pakistāna reaģēja nekavējoties, paziņojot, ka Pakistāna ir daudz vairāk darījusi ASV labā, palīdzot iznīcināt starptautisko teroristisko organizāciju "Al Qaeda", pretī saņemot tikai "lamas un neuzticību".

Islamabada iepriekš vairākkārt noraidījusi ASV pārmetumus, ka tā piever acis uz kaujinieku aktivitātēm, un uzskata, ka ASV netaisnīgi ignorē lielos cilvēku upurus Pakistānā un miljardiem dolāru lielos izdevumus, ko Pakistānai radījusi cīņa ar ekstrēmistiem.

Kopš Trampa stāšanās amatā ASV un Pakistānas attiecības krasi pasliktinājušās. Augustā ASV prezidents apsūdzēja Pakistānu, ka tā nereti dod patvērumu "haosa, vardarbības un terora aģentiem", bet novembrī vienreiz jau lika saprast, ka palīdzība Islamabadai var tikt apturēta

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!