Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš protestu sākumiem Irānā tajos dzīvību zaudējuši kopumā desmit cilvēki, paziņojusi valsts televīzija.

Irānas valdība pirmdien gatavojas pulcēties uz ārkārtēju apspriedi, lai izvērtētu situāciju.

Protesti šonakt turpinājušies vairākās pilsētās, ieskaitot galvaspilsētu Teherānu, un policisti laiduši darbā asaru gāzi un ūdensmetējus.

Neraugoties uz prezidenta Hasana Ruhani uzrunu, kurā viņš atzina tautas tiesības uz protesta akcijām, bet aicināja nepieļaut vardarbību, aculiecinieki vēsta par vardarbības uzliesmojumiem visā valstī. Ziņots arī par automašīnu dedzināšanas gadījumiem un citiem postījumiem.

Ruhani svētdien aicināja valsts iestādes nodrošināt vietu kritikai, tomēr brīdināja, ka vardarbība ir nepieņemama. "Tautai ir absolūtas tiesības paust kritiku un pat protestēt," viņš norādīja. "Tomēr kritika jānošķir no vardarbības un sabiedriskā īpašuma postīšanas," valdības sēdē paziņoja prezidents, pirmo reizi komentējot protestus.

Vienlaikus interneta lietotāji ziņo, ka Irānā atkal darbojas sociālie tīkli, lai gan iepriekšējā dienā varas iestādes bija slēgušas, piemēram, "Instagram" un " Telegram", kas tika izmantoti protesta akciju organizēšanai. Ruhani aicinājumu sociālo tīklu lietotāji vērtējuši skeptiski, norādot, ka nevar iedomāties situāciju, ka Iekšlietu ministrija pieļautu demonstrācijas, kurās tiek protestēts pret valdības politiku.

Irānas parlamenta deputāts Hedājatolla Hademi informējis ziņu aģentūru ILNA, ka naktī uz pirmdienu Īzes pilsētā valsts dienvidos nošauti divi protestētāji un ievainoti vēl vairāki cilvēki. Šobrīd nav zināms, vai šie divi cilvēki ierēķināti valsts televīzijas minētajā upuru skaitā.

Viņš norādījis, ka šai pilsētā, kurā ir aptuveni 200 000 iedzīvotāji, protestētāji izsituši logus banku ēkām un policija iejaukusies, lai atjaunotu kārtību. Tomēr deputāts atzinis, ka nezina, vai šāvēji bijuši policisti, vai arī paši protestu dalībnieki. Kā viņš norādījis citā intervijā laikrakstam "Etamad", policijai bijis ieteikts neatklāt uguni.

Protesti šonakt turpinājušies vairākās pilsētās.

Jau ziņots, ka protestu laikā Teherānā sestdienas vakarā tika aizturēti 200 cilvēku, bet Dorūdas pilsētā Irānas rietumos dzīvību zaudējuši divi cilvēki, ko sabraukusi protestētāju nolaupīta ugunsdzēsēju mašīna.

Protesti, kas sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā, sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979. gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien aicināja valsts iestādes nodrošināt vietu kritikai, tomēr brīdināja, ka vardarbība ir nepieņemama.

"Tautai ir absolūtas tiesības paust kritiku un pat protestēt," viņš norādīja. "Tomēr kritika jānošķir no vardarbības un sabiedriskā īpašuma postīšanas," valdības sēdē paziņoja prezidents, pirmo reizi komentējot protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!