Foto: LETA

Tartu apriņķa tiesa šonedēļ nolēmusi pirms termiņa atbrīvot no ieslodzījuma Igaunijas un Krievijas dubultpilsoni Maksimu Gruzdevu, kuram bija piespriests četru gadu cietumsods par sadarbību ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD), Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR pavēstījusi tiesas preses sekretāre Krista Tamma.

Gruzdevam noteikts pārbaudes laiks līdz 2019. gada 2. oktobrim, un pārbaudes laikā viņam aizliegts sazināties ar Krievijas izlūkdienestu darbiniekiem, kā arī ar krimināli sodītām personām.

Pieņemot lēmumu par 34 gadus vecā Gruzdeva pirmstermiņa atbrīvošanu, tiesa ņēmusi vērā to, ka viņš ieslodzījumā nokļuvis pirmoreiz un iepriekš nav sodīts, un, esot cietumā, strādājis un veiksmīgi piedalījies sociālajā programmā. Turklāt atšķirībā no vairākuma citu ieslodzīto Gruzdevam nav problēmu ar alkoholu un narkotikām.

Jau ziņots, ka četru gadu cietumsodu Tartu apriņķa tiesa Gruzdevam piesprieda 2016. gada februārī, atzīstot viņu par vainīgu noziegumos pret Igaunijas valsti. Apsūdzībā bija teikts, ka Gruzdevu, kurš nodarbojies ar cigarešu kontrabandu, 2013.gada otrajā pusē Krievijas specdienests savervējis Pleskavas apgabalā. Kopš savervēšanas līdz aizturēšanai 2015.gada oktobrī Gruzdevs piegādājis Krievijas specdienestam informāciju, tostarp par Igaunijas Drošības policijas darbinieku darbību, un piedalījies Krievijas specdienesta aģenta darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!