Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna sestdien bloķēja internetu mobilajos telefonos, trešo dienu turpinoties protestiem, kas sākumā bija vērsti pret dārdzību un bezdarbu, bet drīz pārauga protestos pret valdošo islāma režīmu.

Demonstranti sestdien uzbruka pašvaldības ēkai galvaspilsētā Teherānā, apgāza policijas automobili un dedzināja Irānas karogu, neraugoties uz valdības brīdinājumiem nepiedalīties "nelikumīgos saietos".

Simtiem cilvēku Teherānas Universitātes rajonā izgāja ielās, bloķējot satiksmi un izkliedzot saukļus pret režīmu. Universitātes ieeju tomēr kontrolēja simtiem valdības piekritēju, saucot "Nāvi musinātājiem".

Saskaņā ar nepārbaudītiem videoierakstiem sociālajos medijos tūkstošiem cilvēku devās gājienos Horramābadas, Zandžānas un Ahvāzas pilsētās. Strauji izplatījās ziņa, ka policija nošāvusi vairākus cilvēkus Dorūdas pilsētā.

Vairākas Irānas ziņu aģentūras brīdināja, ka valstī drīz var tikt bloķēts populārākais sociālais medijs "Telegram".

"Mēs aicinām visus, kas saņēmuši šos aicinājumus protestēt, nepiedalīties šajos nelikumīgajos saietos, jo tie radīs problēmas viņiem pašiem un citiem pilsoņiem," paziņoja iekšlietu ministrs Abdolrahmans Rahmani Fazli.

Protesti sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā un sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanēja pat saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979. gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!