Foto: Reuters/Scanpix
Latviešu bezpajumtnieks, kuram Londonā gulēšanas uz ielas dēļ draudēja deportēšana uz Latviju, tiesā uzvarējis Lielbritānijas Iekšlietu ministriju. Balstoties uz šo piemēru, tagad britu varas iestādēm būs liegts izraidīt no valsts Eiropas Savienības (ES) pilsoņus, kuri kļuvuši par bezpajumtniekiem vai ir bez pastāvīgas dzīvesvietas Lielbritānijā, piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Cilvēktiesību organizācijas Lielbritānijā uzsver, ka pēc lēmuma izstāties no ES britu varas iestādes austrumeiropiešu imigrantiem bija radījušas "naidīgu vidi". Pēdējā gada laikā starp 5000 no Lielbritānijas izraidīto ES pilsoņu liela daļa bijuši bezpajumtnieki un tādi, kuri nav spējuši pierādīt pastāvīgu dzīvesvietu, stāstīja raidījums.

Labdarības biedrības vairākkārt cēlušas iebildumus pret dzīves grūtībās nonākušo austrumeiropiešu izraidīšanu, bet britu Imigrācijas dienestu tas neapturēja. Tad, izmantojot pūļa finansēšanā gūtos līdzekļus – 7000 britu mārciņu, lai segtu juridiskos izdevumus, latviešu bezpajumtnieks Londonā iesūdzēja tiesā Lielbritānijas Iekšlietu ministriju.

Kā stāstīja LNT, Gunāram Gureckim par nakšņošanu uz ielas draudēja izraidīšana atpakaļ uz Latviju, jo Lielbritānijas varas iestādes bezpajumtnieka statusu uzskata par pārkāpumu. Nelīdzēja arī Gunāra skaidrojumi, ka viņam Londonā ir algots darbs un kā bezpajumtnieks viņš būšot tikai neilgi. Londonas bezpajumtnieku organizācija uzņēmās pārstāvēt latvieša intereses un tiesā iesūdzēja Lielbritānijas Iekšlietu ministriju. Īsi pirms Ziemassvētkiem britu Augstākās tiesas paziņotā uzvara zināmā mērā uzskatāma par vēsturisku, jo latvietis panācis, ka pastāvīgas dzīvesvietas trūkums nedrīkst būt par iemeslu ES pilsoņu izraidīšanai ārā no Lielbritānijas atpakaļ uz izcelsmes valsti.

"Tas ir lielisks iznākums tiem ES pilsoņiem, kuri šeit strādā, bet zemās algas dēļ, augsto īres cenu vai citu iemeslu dēļ kļuvuši par bezpajumtniekiem. Ja viņi ir uz ielas, bet ir darbs, Imigrācijas dienests nedrīkstēs viņus izraidīt ārā un arī ievietot aizturēšanas centros. Britu Iekšlietu ministrija, reaģējot uz tiesas lēmumu, tagad jau ir atcēlusi iepriekšējo kārtību. Turpmāk Imigrācijas dienests vairs neizraidīs ārā tikai tāpēc, ka persona ir bezpajumtnieks," sacīja Lambetas juridiskā centra "Public Interest Law Unit" direktors Maikls Tarnokijs.

Viņš intervijā "LNT Ziņām" pieļāva, ka daudziem ES pilsoņiem tagad būtu pat iespēja pieprasīt naudas kompensācijas no Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas. "Cilvēkiem, kuri tikuši ievietoti imigrantu aizturēšanas centros, pastāv iespēja pieprasīt kompensācijas. Šīs aizturēšanas ir bijušas pretlikumīgas. Ir tiešām tādi, kurus kā bezpajumtniekus aizturēja. Savukārt tiem, kurus piespiedu kārtā pretēji savai gribai izraidīja ārā, tagad ir visas tiesības atgriezties Lielbritānijā un atkal meklēt darbu," viņš tupināja.

Līdz ar latvieša uzvaru tiesvedībā pret Lielbritānijas Iekšlietu ministriju bezpajumtnieki būšot iedrošināti labdarības iestādēs atkal saņemt palīdzību. Pēc tam, kad vasarā atklātībā nāca ziņas, ka atsevišķas bezpajumtnieku labdarības iestādes sniegušas britu varas iestādēm sarakstus ar austrumeiropiešiem – bezpajumtniekiem un pēc tam viņi tika izraidīti ārā no valsts, grūtībās nonākušās personas atteicās no jebkādas labdarības organizāciju palīdzības bailēs par izraidīšanu. Tagad tā vairs nebūs. Arī Latvijas vēstniecība Lielbritānijā izplatījusi paziņojumu tautiešiem, ka britu varas iestādēm vairs nav tiesību izraidīt ārā strādājošus bezpajumtniekus un problēmu gadījumā var vērsties vēstniecības Konsulārajā daļā, norādīja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!