Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kas bieži cildinājis Ķīnu par spiediena vēršanu pret Ziemeļkoreju, ceturtdien kritizēja Pekinu par naftas piegādēm Phenjanai.

"Pieķerti ar pierādījumiem! Esmu ļoti vīlies, ka Ķīna ļauj naftai iekļūt Ziemeļkorejā," tviterī atzina Tramps. "Ja tas tā turpināsies, Ziemeļkorejas problēmai nebūs draudzīga atrisinājuma."

No ASV satelītiem uzņemtie attēli liecina, ka kopš oktobra no Ķīnas kuģiem uz Ziemeļkorejas kuģiem vairākas reizes nogādāta nafta, atsaucoties uz valdības avotiem Seulā, šonedēļ ziņoja Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".

Pagaidām nav skaidrs, vai Tramps savā tvītā atsaucās uz ASV izlūkdienestu ziņojumiem, vai arī apsūdzēja Ķīnu par tiešu Phenjanai noteikto sankciju pārkāpšanu.

ASV Valsts departamenta amatpersona vēlāk atzina - ASV ir informētas, ka "zināmi kuģi ir iesaistīti ANO aizliegtās aktivitātēs, arī rafinēta benzīna nogādāšanā uz kuģiem, kā arī Ziemeļkorejas ogļu transportēšanā".

Tramps vēlāk laikrakstam "The New York Times" atzina, ka sižetu par situāciju redzējis telekanālā "Fox News". Ķīna piektdien noraidīja pārmetumus, ka tā būtu palīdzējusi Ziemeļkorejai apiet sankcijas.

"Pēdējā ziņu virkne par šo situāciju neatbilst faktiem," sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina, uzsverot, ka Pekina neļauj "pilsoņiem vai uzņēmumiem iesaistīties nekādās aktivitātēs", kas pārkāpj ANO rezolūcijas.

Ķīna izpētījusi mediju sniegto informāciju par naftas nogādāšanu no Ķīnas kuģa Ziemeļkorejas kuģī, un konstatējusi, ka tā ir neprecīza.

"Nav liecību, ka šis [Ķīnas] kuģis būtu apmeklējis kādu Ķīnas ostu" kopš augusta, sacīja Hua. "Es uzskatu, ka bezjēdzīgas ažiotāžas radīšana ar mediju starpniecību nesekmē abpusējas uzticības un sadarbības vairošanos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!