Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 90 Krievijas pilsētās 28.janvārī tiek plānotas "vēlētāju streika" protesta akcijas, trešdien pavēstīja opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

"Mēs tieši tagad iesniegsim provizoriskos pieteikumus gājienu un mītiņu rīkošanai 28.janvārī. Vienu mēnesi iepriekš. Lai neviens ierēdnelis mums pēc tam nevarētu teikt: "Ai, laukumā notiks vēderdeju konkurss,"" savā blogā skaidroja opozicionārs.

Navaļnijs savus atbalstītājus aicināja prezidenta vēlēšanas boikotēt. Balsot tajās nozīmēs "risināt [prezidenta Vladimira] Putina problēmas", "palīdzēt viņam pārvērst pārbīdes par šādām vēlēšanām", skaidroja Navaļnijs.

"Ir galīgi skaidrs, ka Putinam un Kremlim ir vienīgi vajadzīga liela vēlētāju aktivitāte," piebilda opozicionārs. Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija pirmdien vienbalsīgi noraidīja Navaļnija kandidatūru nākamajā gadā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Visi 12 komisijas locekļi nobalsoja par atteikumu reģistrēt Navaļnija kandidatūru, jo viņš ir krimināli sodīts tā dēvētajā "Kirovļes" lietā. Navaļnijs viņam celtās apsūdzības un spriedumu uzskata par safabricētu politisku pasūtījumu.

Arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pērn februārī atzina, ka šajā lietā pārkāptas Navaļnija tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu tiesā, un, pamatojoties uz ECT spriedumu, Krievijas Augstākā tiesa uzdeva lietu izskatīt no jauna.

Taču atkārtotajā prāvā Krievijas tiesa pieņēma pilnīgi tādu pašu spriedumu kā iepriekšējā reizē.

Komisija pirmdien norādīja, ka noziegums, par kuru notiesāts Navaļnijs, ir "nopietns" un tāpēc viņam nav tiesību pretendēt uz valsts galvas amatu. Navaļnijs jau iepriekš brīdināja, ka aicinās savus atbalstītājus boikotēt vēlēšanas, ja viņam būs liegts tajās kandidēt.

Lai gan faktiski nav nekādu šaubu, ka vēlēšanās kārtējo reizi bez pūlēm uzvarēs līdzšinējais Krievijas prezidents Putins, zema vēlētāju aktivitāte var izsaukt šaubas par autoritārā līdera varas leģitimitāti. Pēc vēlēšanu komisijas lēmuma Navaļnijs jau paziņojis, ka aicina uz vēlēšanu boikotu.

"Mēs izsludinām vēlētāju streiku. Mēs aicinām ikvienu boikotēt šīs vēlēšanas. Mēs neatzīsim rezultātus," žurnālistiem sacīja opozīcijas līderis. Navaļnijs norādīja, ka vēlēšanu komisija liedz kandidēt patiesiem opozicionāriem un ka vēlēšanās ļauj piedalīties vienīgi kandidātiem, kas nevēršas pret korupciju un nerīko patiesas kampaņas.

"Procedūra, kurā mūs aicina piedalīties, nav vēlēšanas," viņš uzsvēra. "Tajās piedalās vienīgi Putins un viņa paša izraudzīti kandidāti. Tagad iet uz vēlēšanām nozīmē balsot par meliem un korupciju."

18.decembrī, Krievijas valdības laikrakstam "Rossijskaja gazeta" publicējot Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes lēmumu, ka prezidenta vēlēšanas notiks 18.martā, tika dots starts priekšvēlēšanu kampaņai.

18.marts par vēlēšanu datumu izraudzīts ar nodomu, lai vēlēšanas sakristu ar ceturto gadadienu, kopš Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu.

Par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās paziņojis pašreizējais Kremļa saimnieks Putins, liberāldemokrāts Vladimirs Žirinovskis, korupcijas apkarotājs un redzamākais opozīcijas līderis Navaļnijs, žurnāliste Ksenija Sobčaka, partijas "Jabloko" politiķis Grigorijs Javļinskis, televīzijas raidījumu vadītāja Jekaterina Gordona un uzņēmējs Sergejs Polonskis.

Kā liecina nesen izplatītie Levadas centra aptaujas dati, 75% aptaujāto vēlēšanās grasās balsot par Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!