Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Austrumukrainā trešdien noslēgusies gūstekņu apmaiņas procedūra Ukrainas valdības un Donbasa promaskavisko teroristu grupējumu starpā, pavēstījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Visi 74 ukraiņu ķīlnieki jau ir mājās, mūsu armijas kontrolētajā teritorijā," sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Porošenko. Ukrainas pārstāvis Donbasa konflikta kontaktgrupas humānajā apakšgrupā Viktors Medvedčuks norādīja, ka vairāki aizturētie apmaiņas gaitā atteikušies atgriezties pie teroristiem.

"No 306 cilvēkiem Ukraina nodod 237. Pārējie atteicās vai tika atbrīvoti," viņš sacīja.

"Atteikšanās no apmaiņas notika arī pēdējās dienās, pat šodien apmaiņas laikā. Mēs nodevām nevis 75, bet 73 cilvēkus, jo uz nošķiršanas līnijas divi atteicās," viņš piebilda.

40 cilvēki tika atbrīvoti, 29 atteicās no apmaiņas, viņš sacīja.

Par to, ka līdz Jaungada un Ziemassvētku laikam ir jānotiek gūstekņu apmaiņai, kas tikusi nosaukta par visvērienīgāko, notikušas trīspusējās Donbasa kontaktgrupas sarunas.

Ukrainas puse paziņoja par gatavību 27.decembrī veikt apmaiņu atbilstoši shēmai "306 pret 74". Arī teroristi tai piekrituši. Saskaņā ar vienošanos, bija paredzēts, ka kaujinieki atdos 74 Ukrainas pilsoņus, bet Ukraina atbrīvos 306 kaujiniekus un Krievijas militārpersonas.

Kā Krievijas, tā Ukrainas puses norādījušas, ka tās vēl nav beigas un ka darbs pie gūstekņu atbrīvošanas Donbasā turpināsies. Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet apmēram trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!