Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas mediju darbības un telekomunikāciju uzraugs "Roskomnadzor" pieprasījis paskaidrojumus no sociālajiem tīkliem "Facebook" un "Instagram", kuros kopš 23. decembra bloķēti Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova konti, vēsta aģentūra TASS.

Pēc cilvēktiesību pārkāpumos vainotā Kremļa sabiedrotā Kadirova kontu bloķēšanas čečenu vadonis paziņoja, ka tiek radīt vietējais sociālais tīkls "Mylistory", kurā nebūs atļauts iekļūt ASV Valsts departamenta darbiniekiem.

Krievijas parlamenta Informācijas tehnoloģiju un komunikāciju komitejas vadītājs Leonīds Levins iepriekš pauda bažas, ka "Facebook" un "Instagram" rīcība, bloķējot Kadirova profilus, ir uzbrukums vārda brīvībai.

Savukārt Čečenijas preses un informācijas ministrs Džambulats Umarovs to raksturoja kā ļaunu ASV kiberuzbrukumu.

Kadirova lapas šajās vietnēs kļuva nepieejamas pēc tam, kad cilvēktiesību pārkāpumos vainoto Kadirovu pagājušajā nedēļā iekļāva ASV tā sauktā Magņicka likuma sankciju sarakstā. Tas nozīmē, ka ASV kompānijām nevar būt biznesa attiecību ar čečenu prezidentu.

Pats Kadirovs apsūdzēja ASV valdību spiediena izdarīšanā uz sociālajiem tīkliem, lai tie bez paskaidrojumiem bloķētu viņa kontus. Kadirovs ir zināms kā kaislīgs sociālo tīklu, sevišķi "Instagram", lietotājs, kur viņš publicē gan dažādas ainas no savas dzīves, gan nāk klajā ar oficiāliem paziņojumiem.

Kadirova krievu valodas "Instagram" kontam bija vairāk nekā trīs miljoni sekotāju, bet "Facebook" lapai – 750 tūkstoši.

Jāatzīmē, ka viens no pēdējiem ierakstiem Kadirova "Instagram" profilā bija viņa reakcija uz iekļaušanu ASV sankciju sarakstā. Tajā Kadirovs norādīja, ka nemaz negrasās braukt uz ASV, jo "nav saņēmis tādu pavēli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!