Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Romā 86 gadu vecumā trešdien miris katoļu baznīcas pedofilijas skandāla centrā 2002. gadā nokļuvušais ASV kardināls Bernards Lo. Vatikāns izplatījis paziņojumu, ka viņa bēres apmeklēs arī pāvests Francisks, ziņo CNN.

"Kardināls Bernards Lo nomira šodien agri no rīta pēc ilgas slimības," trešdien paziņojis Vatikāns.

1931. gadā Mehiko dzimušais bijušais Bostonas arhibīskaps bija spiests atkāpties, kad 2002. gadā ASV mediji nāca klajā ar ziņām, ka viņš plaši piesedzis pedofilijā iesaistītus priesterus. Tobrīd 58 Bostonas priesteri pieprasīja viņa atkāpšanos.

Lo vadībā un arī vēl pirms tam uz citām vietām sistemātiski tika nosūtīti priesteri, kuri atzinuši vai tikuši turēti aizdomās par bērnu seksuālu izmantošanu.Šo priesteru jaunās baznīcas netika informētas par viņu nodarījumiem.

Bostonā izcēlušais skandāls izpletās arī uz citām vietām ASV, tostarp Čikāgu, Filadelfiju, Ņujorku, Sanfrancisko un Sentluisu. Lo atveidots "oskarotajā" filmā "Spotlight", kurā vēstīts par laikraksta "Boston Globe" žurnālistiem, kuri atklāja priesteru piesegšanu.

Pēc atkāpšanās Lo devās uz Romu. No 2004. gada līdz 2011. gadam viņš ieņēma lielākoties ceremoniālo Romas "Santa Maria Maggiore" bazilikas virspriestera amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!