Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji otrdien pauda satraukumu par pamiera pārkāpumiem Austrumukrainā, kas pēdējās nedēļas laikā kļuvuši ievērojami biežāki.

Pamiera pārkāpumu skaits aizvadītajā nedēļā, salīdzinot ar vēl vienu nedēļu iepriekš, pieaudzis par 35%, otrdien žurnālistiem sacīja EDSO Austrumukrainas īpašās monitoringa misijas vecākais novērotājs Ertugruls Apakans. Vietējie mediji šonedēļ ziņo par intensīvām artilērijas apšaudēm un postījumiem abās frontes līnijas pusēs.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Krievijas regulāro vienību karavīri, Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki un diversanti ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos. Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Ukrainas karavīri otrdien inspicē Krievijas puses apšaudīto Novoluhanskes ciemu, kuru Ukraina atbrīvoja pirms gada 23. decembrī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!