Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija un Ķīna otrdien noraidīja tām adresētos pārmetumus ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības stratēģijas ziņojumā, kur tās raksturotas kā "revizionistiskas lielvaras", kas cenšas kaitēt Savienoto Valstu interesēm.

Trampa stratēģijas ziņojumam piemīt "imperiālistisks raksturs", otrdien skaidroja Kremlis, apsūdzot Vašingtonu, ka tā cenšas turēties pie "vienpolāras pasaules".

"Šī dokumenta imperiālistiskais raksturs ir acīmredzams, tāpat kā nevēlēšanās atteikties no vienpolārās pasaules," žurnālistiem sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Neapšaubāmi, mums ir nepieņemami, ka pret šo valsti izturas kā pret draudu Savienoto Valstu drošībai," viņš piebilda.

Vienlaikus Peskovs cildināja ASV ziņojuma atsevišķas "pozitīvās iezīmes", norādot uz Vašingtonas gatavību sadarboties ar Krieviju tādās jomās kā apmaiņa ar drošības informāciju. "Tas atbilst mūsu pieejai, jo arī Maskava vēlas sadarboties ar ASV, kur tas var kalpot mūsu interesēm," sacīja Kremļa preses sekretārs. Maskava rūpīgi iepazīsies ar šo dokumentu, viņš piebilda.

Ķīnas Ārlietu ministrija kritizēja ASV, kas esot iestigušas Aukstā kara mentalitātē. "Mēs skubinām Savienotās Valstis izbeigt stratēģiskos centienus, tīši izkropļojot Ķīnas attēlojumu, un atteikties no novecojušajām Aukstā kara domāšanas un spēles ar nulles summu koncepcijām," sacīja ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina. "Ķīna nekad neattīstīs sevi uz citu valstu rēķina, un vienlaikus tā nekad neatteiksies no savām leģitīmajām tiesībām un interesēm," viņa piebilda.

Trampa Nacionālās drošības stratēģijā par galvenajiem Vašingtonas sāncenšiem atzīta Ķīna un Krievija, kas kā "revizionistiskas lielvaras" cenšas kaitēt Savienoto Valstu interesēm.

Dokumentā, kas ietver Trampa administrācijas ārpolitikas pamatprincipus, Maskavai un Pekinai veltīta ļoti skarba valoda. "Ķīna un Krievija vēršas pret Amerikas varu, ietekmi un interesēm, cenšoties kaitēt Amerikas drošībai un labklājībai," teikts pirmdien publiskotajā dokumentā.

Ķīna apsūdzēta centienos izspiest ASV no Āzijas un izplatīt savu "autoritāro sistēmu". "Pretēji mūsu cerībām, Ķīna savu varu izpleš uz citu suverenitātes rēķina," norādīts dokumentā.

Savukārt Krievijas kodolieroči atzīti par "visnozīmīgāko eksistenciālo draudu Savienotajām Valstīm". Dokumentā arī teikts, ka Maskava cenšas atjaunot savu lielvaras statusu un "izveidot ietekmes sfēras pie savām robežām". "Krievija cenšas vājināt ASV ietekmi pasaulē un atšķelt mūs no mūsu sabiedrotajiem," norāda stratēģijas autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!