Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pie Saūda Arābijas galvaspilsētas Rijādas otrdien pārtverta Jemenas nemiernieku raidīta raķete, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to paziņoja Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas huti nemierniekiem, ziņo Saūda Arābijas televīzija "Al-Arabya".

Aculiecinieki no Rijādas sociālajos tīklos ziņo par sprādzienu un publicē attēlus ar dūmiem gaisā.

Savukārt daļu Jemenas kontrolējošie Irānas atbalstītie huti nemiernieki savos medijos apstiprina, ka raidījuši raķeti "Burkan-2" pa Rijādu, kas atrodas vairāk nekā 850 kilometrus no Jemenas robežas.

Huti nemiernieki novembrī jau raidīja raķeti pa Rijādas lidostu, ko Saūda Arābijai izdevās pārtvert.

Pagājušajā gadā nemiernieku radīta raķete trāpīja futūristiskajam katamarānam HSV-2 "Swift".

Pēc raķetes notriekšanas Saūda Arābija paziņoja par gaisa, jūras un sauszemes satiksmes slēgšanu ar Jemenu, lai apturēti Irānas ieroču plūsmu.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija cīnās pret huti kaujiniekiem kopš 2015. gada, kad tie pārņēma daļu valsts, tostarp galvaspilsētu Sanu, piespiežot prezidentu Mansuru Hadi bēgt uz Saūda Arābiju.

ANO un starptautiskās palīdzības organizācijas ir vairākkārt kritizējušas koalīciju par palīdzības piegāžu bloķēšanu, sevišķi nemiernieku kontrolētajiem valsts ziemeļiem.

Jemenas pilsoņu karā ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstošo cilvēku. Karš vienā no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm ir izraisījis humāno krīzi. Vairāk nekā pusmiljons cilvēku Jemenā inficējušies ar holēru, bet septiņi miljoni atrodas uz bada sliekšņa, liecina ANO aplēses.

Kas un ar ko karo Jemenā?

  • "Houthi" (huti): Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. 2015. gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpināja paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karoja "Houthi" pusē, līdz decembrī starp grupām radās konflikts un Salehs ticis nogalināts.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem, 2015. gadā bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Daesh" ("Islāma valsts") : Grupējuma sabiedrotie Jemenā cenšas aizēnot AQAP
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!