Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks apsūdzējis Krieviju, ka tā izvērš "sarežģītu apvērsuma kampaņu", lai kaitētu brīvai un atvērtai sabiedrībai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Maskava izmanto propagandu un dezinformāciju pret demokrātijām, un tās iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās pavisam noteikti ir drauds nacionālajai drošībai, uzskata ģenerālis Herberts Raimonds Makmasters (attēlā).

"Mums ir jāskatās, ko patiesībā dara Krievija. Protams, mums ir jāpretojas Krievijas destabilizējošajai uzvedībai un sarežģītajai propagandas un dezinformācijas kampaņai," Makmasters pastāstīja raidsabiedrībai BBC.

Ir novēroti centieni polarizēt kopienas un nostādīt tās citu pret citu, sevišķi demokrātiskajā pasaulē un brīvās, un atvērtās sabiedrībās, skaidro ģenerālis, piebilstot, ka mērķis ir vājināt tautas gribu un apņēmību.

"Es uzskatu, ka Krievija ir iesaistījusies ļoti sarežģītā apvērsumu kampaņā, lai ietekmētu mūsu ticību demokrātiskajām institūcijām, demokrātiskajiem procesiem, tostarp vēlēšanām," brīdina Makmasters.

Viņš pasvītro, ka Krievijas kampaņa ir vērsta uz abām politiskā spektra pusēm.

"Viņi atbalsta ļoti kreisas grupas, viņi atbalsta ļoti labējas grupas. Tas, ko viņi vēlas izdarīt, ir radīt tādu spriedzi, tādu vitriolu, kas grautu mūsu pārliecību par to, kas mēs esam," domā ģenerālis.

Viņaprāt viena no svarīgākajām lietām ir šīs darbības izgaismot un atmaskot.

Makmastera komentāri izskan pēc Donalda Trampa jaunās nacionālās drošības politikas nostādņu izklāstīšanas. Dokumentā Krievija un Ķīna ir atzītas par "konkurējošām varām".

Te arī tiek norādīts, ka Maskava mēģināja "graut demokrātiju leģitimitāti". Pats Tramps uzrunā gan pasvītroja nepieciešamību veidot labas partnerattiecības ar Pekinu un Maskavu, par piemēru minot Kremļa saimnieka Vladimira Putina pateicību par CIP informāciju, kas ļāva novērst teroraktu Krievijā.

Vēstīts, ka ASV notiek izmeklēšana par iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā 2016. gadā ar mērķi palīdzēt uzvarēt Donaldam Trampam. Izmeklētāji pārbauda arī vairāku Trampa komandas locekļu iespējamos sakarus ar Krieviju.

Krievijas darbības, propaganda un dezinformācija ir satraukusi valdības arī Eiropā. Piemēram, Francijas prezidents Emanuels Makrons Putina klātbūtnē Kremļa medijus "Sputnik" un RT nodēvēja par propagandas medijiem, kas vērsušies pret viņa priekšvēlēšanu kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!