Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Filipīnu ekscentriskais prezidents Rodrigo Duterte kādā lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) pasākumā paziņojis, ka atbalsta viendzimuma laulības un ka turklāt pats reiz apsvēris kļūšanu par biseksuāli, lai "gūtu prieku abos veidos". Iepriekš gan viņš klaji iestājās pret viendzimuma laulībām, atzīmē "Reuters".

"Esmu par viendzimuma laulībām, ja tas ir moderno laiku trends. Ja tas dara jūs laimīgākus, es esmu par to," viņš paziņoja. Tāpat katoļticīgās zemes prezidents aicināja LGBT kopienu izvirzīt pārstāvjus darbam valdībā, lai tie pārstāvētu kopienas intereses.

Pretrunīgie paziņojumi varētu saasināt viņa attiecības ar katoļu baznīcas līderiem, ar kuriem viņam jau līdz šim bijušas vairākas vārdu sadursmes un nevienprātība dažādos jautājumos, piemēram, attiecībā uz kontracepcijas un nāvessoda jautājumiem. "Es vēlos geju laulības. Problēma ir tāda, ka mums jāmaina likums, bet mēs varam likumu mainīt," viņš paziņoja, tādējādi norādot vēlmi mainīt tā dēvēto "Ģimenes kodeksu", kas nosaka, ka laulība ir starp vīrieti un sievieti.

Duterte, kurš līdz šim izpelnījies nosodījumu par vardarbības veicināšanu un cilvēktiesību pārkāpumiem viņa uzsāktajā karā pret narkotiku izplatītājiem un lietotājiem, kurā nogalināti jau vairāki tūkstoši cilvēku, visus pārsteidzis, paziņojot, ka vidusskolā vēl neesot zinājis, vai vēlas būt zēns vai meitene.

Pirms ievēlēšanas 2015. gadā viņš pauda atbalstu LGBT kopienas pārstāvju tiesībām un norādīja, ka viņam nebūtu iebildumu, ja viņa dēls izrādītos gejs, jo "visi ir pelnījuši būt laimīgi". Tomēr šogad martā viņš noraidīja viendzimuma laulības kā "Rietumu ideoloģiju", kas "uz mums, katoļiem, neattiecas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!