Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 70 Krimas tatāri, kuri Ukrainas pussalā katrs individuāli un dažādās vietās protestējuši pret Krievijas okupāciju, krimas tatāru apspiešanu vai brīvību ierobežošanu, pirmdien grupā sākti tiesāt, ziņo "Amnesty International" Ukrainas nodaļas direktore Oksana Pokalčuka.

"Krievijas okupācijas spēku amatpersonas aizvien vairāk paplašina Krimas tatāru minoritātes apspiešanu, šoreiz masveidā tiesājot miermīlīgus Krimas tatāru aktīvistus. Tā dēvētie "vienas personas protesti" neprasa iepriekšēju saskaņošanu un notikuši dažādās vietās bija likumīgi. Krievijas amatpersonas vienkārši savāca visus, kuri tajās piedalījās, lai sodītu par uzdrīkstēšanos runāt," viņa norāda.

Pokalčuka skaidro, ka vēršanās pret Krimas tatāriem nav jauna, jo Krievijas varasiestādes jau patlaban ir ar varu izraidījušas un apcietinājušas Krimas tatāru līderus, aizliegušas vēsturisko minoritātes padomi Medžlisu, un apklusinājušas Krimas tatāru valodas medijus. Pēdējie apspiešanas soļi ir vērsti pret indivīdiem, kuri atļaujas iebilst pret brīvības ierobežošanu.

Tiesas vienlaicīgi notiek visā Krievijas okupētajā Ukrainas pussalā. Visiem aktīvistiem uzstādītas vienādas apsūdzības "publiskas pulcēšanās rīkošanas procedūras pārkāpšanā" par vienpersoniskiem piketiem, kas notika 14. oktobrī. Policija pret tiem attiecās un vērsās kā pret "neatļautiem masu protestiem", ziņo "Amnesty International".

Visi apsūdzētie saņēmuši arī 10 000 rubļu (aptuveni 145 eiro) sodu, kas iepretim reģiona vidējiem ienākumiem ir liela summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!