Foto: AFP/Scanpix/LETA
Irānā svētdien nopietna gaisa piesārņojuma dēļ slēgtas sākumskolas galvaspilsētā Teherānā un citos valsts reģionos.

Par skolu slēgšanu jau sestdien tika paziņots visā Teherānas provincē ar tās 14 miljoniem iedzīvotāju. Varas iestāžu lēmums apturēt mācības skolās neattiecas tikai uz divām šīs provinces pilsētām. Dots arī rīkojums slēgt visas raktuves un cementa rūpnīcas, bet galvaspilsētā noteikti satiksmes ierobežojumi. Vecākiem ļaudīm, bērniem, topošajām māmiņām un sirds slimniekiem ieteikts uzturēties telpās.

Teherānu smaceņa mākonis tin jau vairākas dienas. Svētdienas rītā smalko daļiņu jeb tā dēvēto PM2.5 koncentrācija gaisā pilsētas dienviddaļā sasniedza 185 mikrogramus kubikmetrā, bet centrā - 174 mikrogramus kubikmetrā. Šie rādītāji tālu pārsniedz Pasaules veselības organizācijas noteikto maksimālo pieļaujamo līmeni - 25 mikrogramus kubikmetrā 24 stundu periodā.

Līdz ar vēsāka laika iestāšanos Teherānā ik gadus veidojas nopietnākais gaisa piesārņojums pasaulē, kas skaidrojams ar temperatūras inversiju - parādību, ka virs pilsētas izveidojas siltāks gaisa slānis nekā tieši pie zemes, un tas kavē gaisa apmaiņu, neļaujot izkliedēties piesārņojumam, ko pilsētas ielās rada vairāk nekā astoņi miljoni automobiļu un motociklu.

2014. gadā ar sirds un elpceļu problēmām Teherānas slimnīcās nonāca gandrīz 400 cilvēki, bet mediķu palīdzība bija vajadzīga vēl 1500 cilvēkiem. Irānas Veselības ministrija lēsusi, ka 2012. gadā piesārņojums kļuvis par priekšlaicīgas nāves cēloni 4500 cilvēkiem Teherānā un aptuveni 80 000 visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!