Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunais Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva valsts vadošās partijas ZANU-PF īpašajā sanāksmē ieradies savdabīgā uzvalkā, kas ir aizdomīgi līdzīgs viņa paša gāztā priekšgājēja Roberta Mugabes štātēm.

Mnangagva ir Mugabes revolūcijas laika cīņubiedrs un iepriekš bija valsts viceprezidents. Pēc tam, kad Mugabe viņu novembra pirmajā pusē atstādināja no amata, un partijā radās aizdomas, ka Mugabe par savu pēcteci valsts vadītāja amatā vēlas iecelt savu sievu Greisu, ar armijas palīdzību 30 gadus valdījušais Mugabe tika gāzts. Valstī notika plašas demonstrācijas un jaunais valsts vadītājs sagaidīts ar sajūsmu, iedzīvotājiem cerot uz pārmaiņām un lielāku brīvību.

Tomēr politiskie eksperti jau tūlītēji pauda šaubas, ka jaunais prezidents nesīs kādas pārmaiņas, jo viņš bijis ciešs Mugabes līdzgaitnieks gandrīz visus viņa valdīšanas gadus. Turklāt inaugurācijas runā Mnangagva paziņoja, ka "[Mugabe] man personīgi paliek tēvs, mentors, ieroču brālis un mans līderis", bet novembra izskaņā, godinot bijušo prezidentu, viņš pat ieviesa jaunu brīvdienu.

Savukārt Mnangagvas parādīšanās publiskā pasākumā tērpā, kas aizdomīgi līdzinās Mugabes valkātajām drēbēm, nostiprinājusi aizdomas, ka viņš turpinās priekšgājēja politiku gandrīz visās tās izpausmēs. Mugabe, kā arī viņa sieva mēdza ģērbt ekstravagantus spilgtus tērpus, kuros nereti bija iekļauti lieli prezidenta portreti, partijas simbolika un valsts karoga krāsas.

Roberta Mugabes štātes:

Piektdien notikušajā ZANU-PF īpašajā sanāksmē arī jaunais prezidents un viņa sieva Auksilija sabiedrībā iznāca spilgtās drānās, kuras rotāja Mnangagvas portrets.

Emersona Mnangagvas štātes:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!