Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesa Spānijā piektdien nolēma apmierināt Ķīnas prasību izdot tai 121 Taivānas pilsoni, kas tiek apsūdzēti piederībā Spānijā bāzētām bandām, kuras telefoniski izkrāpušas miljoniem eiro no cilvēkiem Ķīnā.

Interpols pirms gada paziņoja Spānijai par šo krāpniecību, un Spānijas un Ķīnas varas iestādes sadarbojās operācijā, kurā tika aizturēti pavisam 269 cilvēki.

Amatpersonas sacīja, ka šīs bandas sazinājušās ar cilvēkiem Ķīnā, vispirms uzdodoties par draugiem vai tuviniekiem un brīdinot par krāpšanas shēmām. Vēlāk veiktās telefonsarunās tās izlikās par policistiem, kas izmeklējot šīs krāpšanas, un pārliecināja daudzus upurus ieskaitīt naudu banku kontos, kuri piederēja šīm bandām.

Spānijas Nacionālā tiesa nolēma, ka nav nekādu šķēršļu izdošanai. Spānijai ir izdošanas līgums ar Ķīnu, bet nav diplomātisko attiecību ar Taivānu. Daļa juridisko argumentu izdošanas prāvā Madridē centrējās uz diplomātiskiem strīdiem par Taivānu. Ķīna uzskata Taivānu par savu provinci, kas atšķēlusies 1949. gadā pilsoņkara laikā.

Aizdomās turēto advokāti iebilda pret izdošanu, uzstājot, ka viņu Taivānas pilsonības dēļ viņi nevar tikt nosūtīti uz Ķīnu. Tiesa norādīja šos argumentus, atzīmējot, ka starptautiskajās tiesībās jau ir lielākoties pieņemts "Vienas Ķīnas" princips, kas apliecina Taivānas piederību Ķīnai. Tiesas spriedumā atzīmēts, ka Taivāna kopš 1978. gada nav ANO locekle, ka Taivānai ir diplomātiskās attiecības,tikai ar 23 valstīm, un ka tai nav diplomātisko attiecību ar Eiropas Savienību.

"Starptautiskā sabiedrība, izņemot valstis, ar kurām [Taivānai] ir diplomātiskās attiecības, uzskata. ka Taivāna ir Ķīnas daļa un tās neatkarība nevar tikt sasniegta vienpusējā kārtā," teikts tiesas spriedumā.

Piektdien pieņemtais lēmums var tikt apstrīdēts augstākā tiesas instancē. Izdošanas rīkojums ir galīgi jāapstiprina Spānijas valdībai, kura reti ir atcēlusi kādas tiesas lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!