Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija rada draudus jūras dibenā esošajiem interneta un sakaru kabeļiem, kuru bojājumi radītu tūlītējas un potenciāli katastrofiskas sekas ekonomikai, atsaucoties uz Lielbritānijas augstāko militāro amatpersonu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijai un NATO jāizvirza par prioritāti aizsargāt zemūdens sakaru kabeļus, kas jūras dzelmē krustām šķērsām savieno valstis un kontinentus, uzskata Aizsardzības štāba komandieris, gaisa spēku maršals sers Stjuarts Pīčs.

Pasaules zemūdens kabeļu tīklu veido aptuveni 213 neatkarīgas kabeļu sistēmas un 877 121 kilometri vadu, liecina domnīcas "Policy Excange" ziņojums.

Daudzi kabeļi oficiāli nav valstu īpašumā un tiem nav noteikta pienācīga aizsardzība starptautiskajos likumos. Taču tas netraucē caur tiem ik dienas notikt 97% pasaules komunikācijas un 10 triljonus dolāru vērtiem naudas pārskaitījumiem.

Kabeļu ievainojamība rada "jaunus riskus mūsu dzīvesveidam", runājot aizsardzības domnīcā "Royal United Services Institute", uzsvēra Pīčs. Viņš brīdināja par potenciāliem draudiem no Ķīnas, Irānas un Krievijas puses.

Reaģējot uz Krievijas flotes modernizāciju, NATO prioritāte ir šo kabeļu aizsardzība, viņš norāda. Ir jāsaprot, cik šis uzdevums NATO ir svarīgs, jo "Krievija piedevām jauniem kuģiem un zemūdenēm turpina pilnveidot arī nekonvencionālas spējas un informācijas karu", brīdina maršals.

Bažas par Krievijas iespējamām darbībām pret zemūdens kabeļiem vai mēģinājumiem tiem pieslēgties pēdējā laikā ir pieaugušas, skaidro BBC. Aizsardzības un izlūkošanas amatpersonas novēro ne vien pieaugošu Krievijas zemūdeņu aktivitāti, bet arī vēlmi piekopt nekonvencionālu asimetrisko karadarbību.

Izceļot šo draudu nopietnību, Pīčs pasvītroja, ka Lielbritānija un tās NATO sabiedrotie ir slikti sagatavoti šāda uzbrukuma gadījumam. Lielbritānija nemaz neesot pietiekams daudzums lidmašīnu, kuģu un zemūdeņu, lai nodrošinātu pastāvīgu uzraudzību ūdeņos ap britu salām.

Jaunas jūras patrulēšanas lidmašīnas britu spēki saņems nākamajā desmitgadē, bet pašlaik, lai identificētu zemūdenes, Lielbritānijai ir jāpaļaujas uz sabiedrotajiem.

"Zemūdens kabeļi ir neatņemama mūsu laika infrastruktūra, kas būtiski svarīga mūsu dzīvesveidam un digitālajai ekonomikai, taču tie ir neatbilstoši aizsargāti un ļoti ievainojami naidīgu valstu un teroristu uzbrukumos jūrā un uz zemes," secināts "Policy Exchange" ziņojumā.

Pīčs uzskata, ka ir nepieciešams rezervē sagatavot vairāk "tumšos kabeļus", bet NATO jābūt gatavai vajadzības gadījumā kabeļus aizsargāt.

Pērn kāds kuģis, velkot enkuru pa jūras gultni, pārrāva trīs galvenos interneta kabeļus uz Normandijas salām, kas izraisīja interneta un telefonsakaru problēmas šajās salās, atgādina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!