Foto: DELFI.ee
Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass ceturtdien paziņojis, ka ierosinājumus reformēt Eiropas Ekonomisko un monetāro savienību (EMU) ir vērts apspriest, bet Igaunija vēl nav gatava atbalstīt eirozonas finanšu ministra posteņa izveidošanu.

"Jautājumu ir vērts apspriest , bet es domāju, ka Igaunija nav gatava tagad paziņot, ka mums vajadzētu izveidot kopīga finanšu ministra posteni," ierodoties Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē, žurnālistiem sacīja Ratass.

"Bet to noteikti var apspriest," viņš piebilda.

Igaunijas valdība 7.decembrī apstiprināja valsts nostāju sarunās par Eiropas ekonomiskās un monetārās savienības nākotni. Nostājas pamatā ir princips, ka valstīm ir jāievēro noteikumi, par kurām tās vienojušās, taču vienlaikus tiek atzīts, ka esošos ekonomiskās un fiskālās politikas noteikumus varētu vajadzēt reformēt.

Eiropas Komisija (EK) 6.decembrī prezentēja ceļvedi Eiropas Ekonomiskās un monetārās savienības padziļināšanai, kura vispārējais mērķis ir līdz 2025.gadam pastiprināt Eiropas ekonomiskās un monetārās savienības vienotību, efektivitāti un demokrātisko atbildību.

Šajā ceļvedī ierosināts arī izveidot Eiropas Monetāro fondu un Eiropas ekonomisko lietu un finanšu ministra amatu.

Plānots, ka Eiropas Ekonomiskās un monetārās savienības reformēšanu Eiropadome apspriedīs piektdien, bet, maz ticams, ka tiks pieņemti kādi lēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!