Foto: AFP/Scanpix/LETA
Mjanmā viena mēneša laikā kopš vardarbības uzliesmojuma augustā nogalināti vismaz 6700 pārsvarā islāmticīgo rohindžu, kas ir daudz vairāk par valdības aplēstajiem 400 upuriem, izpētījusi starptautiskā organizācija "Ārsti bez robežām" (MSF).

MSF norāda, ka tā ir līdz šim skaidrākā norāde par to, ka Mjanmas varasiestādes piekopušas masveidīgu vardarbību, ziņo raidsabiedrība BBC. Kopumā laika posmā starp 25. augustu un 24. septembri miruši vismaz 9000 rohindžu.

Pašas pieticīgākās aplēses liecina, ka no tiem vardarbīgā nāvē miruši vismaz 6700 cilvēku, tostarp 730 bērni, norāda MSF. Mjanmas bruņotie spēki pirms tam apgalvoja, ka bojā ir gājuši aptuveni 400 cilvēki, kas pārsvarā bijuši "musulmaņu teroristi".

Vardarbība pārsvarā budistu apdzīvotajā Mjanmā uzliesmoja 25. augustā, kad rohindžu nemiernieku kaujinieki uzbruka vairāk nekā 30 policijas posteņiem. Armijas atbildes operācijas rezultātā simti tūkstoši rohindžu bēga uz kaimiņos esošo Bangladešu.

Plaši izskanot apsūdzībām par vardarbību pret rohindžiem, tika veikta iekšējā izmeklēšana, kurā Mjanmas armija noliedza jebkādu savu vainu, noliedzot civiliedzīvotāju slepkavības, ciemu nodedzināšanu, sieviešu un meiteņu izvarošanu, un zagšanu.

Tomēr valdības secinājumi neatbilda tam, ko bija novērojuši žurnālisti. ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons Mjanmā notiekošo nosauca par etnisko tīrīšanu. Arī ANO notiekošajā saskata etniskās tīrīšanas raksturu.

Novembrī Bangladeša un Mjanma parakstīja vienošanos par simtiem tūkstošu rohindžu bēgļu atgriešanos mājās. MSF gan atzīmē, ka vienošanās ir pāragra, jo cilvēki joprojām turpina bēgt no Mjanmas.

Rohindžu minoritātei Mjanmā nav pilsoņu tiesībās, viņi tiek uzskatīti par musulmaņu imigrantiem no Bangladešas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!