Foto: Eiropas Parlaments
Demokrātiskā opozīcija Venecuēla trešdien, 13. decembrī, saņēma Eiropas Parlamenta (EP) piešķirto Saharova balvu par domas brīvību.

Demokrātiskā opozīcija aptver Venecuēlas Nacionālo asambleju. Tās priekšsēdētājs ir Hulio Borhess, bet balva tika piešķirta arī visiem politieslodzītajiem, kurus pārstāv Leopoldo Lopess, Antonio Ledesma, Daniels Sevalloss, Jons Goikoečea, Lorāns Salehs, Alfredo Ramoss un Andrēa Gonsalesa.

EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni trešdien pusdienlaikā pasniedza balvu viņiem personīgi vai viņu pārstāvjiem.

Foto: Eiropas Parlaments

Balvai šogad bija izvirzīti arī cilvēktiesību aizstāve no Gvatemalas Aura Lolita Čavesa Iksakvika un zviedru-eritrejiešu žurnālists Davits Isāks.

Čavesa piedalījās apbalvošanas ceremonijā, bet Eritrejā ieslodzīto Isāku pārstāvēja viņa meita.

Balvas laureātu tradicionāli no pretendentiem izvēlas EP priekšsēdētājs un EP politisko grupu vadītāji. Prestižā balva tiks pasniegta EP decembra plenārsesijas laikā. Balvas ieguvējam piešķirs arī 50 000 eiro lielu naudas prēmiju.

Zinātnieka Andreja Saharova balvu piešķir kopš 1988. gada, un to pasniedz cilvēkiem un kolektīviem, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Venecuēlā jau vairākus gadus padziļinās ekonomiskajā krīze, un valstī ik dienas notiek plaši protesti. Sadursmēs starp demonstrantiem un drošības spēkiem šogad dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 100 cilvēki.

Varu valstī sagrābis autoritārais prezidents Nikolasu Maduro, kurš kontrolē lielāko daļu valsts iestāžu. Tikmēr parlaments ir Maduro opozīcijas kontrolē, un prezidents vairākkārt nesekmīgi mēģinājis pārņemt no tā varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!