Foto: Reuters/Scanpix

Japānā 77 gadu vecumā miris Čārlzs Dženkinss, kurš 1965. gadā, dienot ASV armijā, aizmuka uz Ziemeļkoreju un vēlāk vairākās propagandas filmās attēloja ļaunos rietumu spiegus.

Pēdējos dzīves gadus Dženkinss pavadīja Japānā, uz kurieni Ziemeļkorejas vadība viņam ļāva izbraukt 2004. gadā, ziņo raidsabiedrība BBC. Totalitārajā Ziemeļkorejā Dženkins nokļuva 1965. gadā, kad dienēja ASV armijas kontingentā Dienvidkorejā. Bailēs no iespējas, ka viņu varētu nosūtīt dienēt uz Vjetnamu, kur tobrīd ASV karoja ar prokomunistiskajiem spēkiem, Čārlzs Dženkinss šķērsoja demilitarizēto zonu un aizbēga uz Ziemeļkoreju.

Dženkinss, kurš tobrīd bija 24 gadus vecs, cerēja, ka viņam izdosies sasniegt PSRS vēstniecību Phenjanā, un lūgt tur politisko patvērumu. Karavīra plāns tomēr neizdevās, viņu tūlīt aizturēja ziemeļkorejiešu karavīri. Pēc aizturēšanas vīrietis spīdzināts un viņam bez anestēzijas noņemts ASV armijas tetovējums. Čārlzs Dženkinss, kurš vēlāk intervijās savu rīcību atzina par ļoti muļķīgu, Ziemeļkorejā drīz vien karavīriem sāka mācīt angļu valodu, kā arī vairākās ziemeļkorejiešu filmās tēloja ļauno ASV spiegu.

Bez cerībām pamest Ziemeļkoreju, 1980. gadā Dženkinss apprecējās ar 20 gadus jaunāku japāņu sievieti, kuru Ziemeļkorejas specdienesti bija nolaupījuši, lai viņa apmācītu ziemeļkorejiešu spiegus. Pārim piedzima divas meitas, bet 2002. gadā pēc Japānas valdības spiediena Dženkinsa sieva varēja atgriezties dzimtenē. 2004. gadā Ziemeļkoreju kopā ar meitām pameta arī pats Dženkinss, un kopš tā laika ģimene dzīvoja Japānā. Savus piedzīvojumus Čārlzs Dženkinss ir aprakstījis autobiogrāfijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!