Foto: Vida Press

Nepilnus 50 kilometrus uz austrumiem no Ēģiptes pašreizējās galvaspilsētas un lielākās pilsētas Kairas tuksnesī top jauns valsts vadības centrs. 2015. gada martā izsludinātais jaunas galvaspilsētas būvniecības projekts uzņēmis apgriezienus un sola pēc gadiem kļūt par mājām aptuveni sešiem miljoniem iedzīvotāju.

Sākotnēji vērienīgo projektu paredzēja attīstīt Ēģiptes un Apvienoto Arābu Emirātu investori. Tomēr jau 2015. gada rudenī šī sadarbība pajuka pēc tam, kad no emirātu puses nekāda rīcība tā īstenošanai nav sekojusi, savulaik ziņoja "The Cairo Post". Īsā laikā ēģiptieši pārvaldes ēku un biroju rajonu būvniecībai piesaistīja Ķīnas valsts "Būvniecības inženierijas korporāciju".

Pērnā gada aprīlī ar galvenokārt ēģiptiešu un ķīniešu investoru palīdzību likti pilsētas pamati, bet kopš šī gada oktobra būvnieki aktīvi ceļ pilsētas centrālo valdības rajonu. Tajā ietilps Ministru padomes ēka, prezidenta pils komplekss, parlamenta, kā arī 32 ministriju ēkas, raksta "African News".

Aptuveni 170 kvadrātkilometru plašā pilsēta, kurai vēl nav piešķirts vārds, pirmos iedzīvotājus uzņemšot 2019. gadā, kad uz to pārvākšoties pirmās valsts iestādes. Iepriekš tika sludināts, ka visas valdības institūcijas pārvākšanos uz jauno valsts administratīvo centru noslēgs 2022. gadā.

Tikmēr interneta satelīta kartes rāda, ka vietā, kur vēl pirms dažiem gadiem bija tikai neauglīgas tuksneša smiltis, kā pirmie tapuši dažādi viesnīcu un tirdzniecības centru kompleksi, kā arī vairāki daudzstāvu sērijveida dzīvojamo māju bloki. Tāpat redzams, ka nedaudz uz ziemeļaustrumiem no jaunās pilsētas topošajiem rajoniem savu pārbūvi par starptautisko lidostu vēl gaida Ēģiptes gaisa spēku Vadi al Džandali bāze.

Salīdzinājumam "Bing Maps" senāk uzņemts satelītattēls un "Google Maps" šogad uzņemts satelītattēls:


Tā kā mainījušies sākotnējie projekta investori, nav zināms, vai Ēģiptes jaunās galvaspilsētas realizācija piepildīs visus sākotnējos solījumus. Projektā tika solīts uzcelt debesskrāpju rajonu ar simbolisku pieminekli, kas būšot "kā Eifeļtornis un Vašingtona monuments", par Ņujorkas Centrālparku divreiz lielāku zaļo zonu, mākslīgus ezerus, saules enerģijas paneļu laukus 90 kvadrātkilometru platībā, 2000 izglītības iestādes, 660 slimnīcas un klīnikas, kā arī 1250 mošejas, savulaik, atsaucoties uz pilsētas būvniecības rosinātājiem, rakstīja "Vice".

Administratīvā centra pārcelšana prom no Kairas tiek pamatota ar nepieciešamību atslogot Ēģiptes galvaspilsētu, kura jau šobrīd ir pārapdzīvota, un tās infrastruktūra nespēj tikt galā ar milzīgo satiksmi. Patlaban Kairā un tās tuvākajās piepilsētās mīt 18 miljoni iedzīvotāju, bet līdz 2050. gadam šis skaitlis varētu pieaugt līdz 40 miljoniem, norāda "Africa News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!