Foto: AP/Scanpix/LETA
Libānas drošības spēki svētdien lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus pret demonstrantiem, kas netālu no ASV vēstniecības protestēja pret Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Avkārā, netālu Beirūtas, kur atrodas ASV vēstniecība, bija sapulcējušies vairāki simti demonstrantu.

Drošības spēki pret protestētājiem, kas mēģināja atvērt uz ceļa netālu no vēstniecības uzstādītos metāla vārtus, raidīja asaru gāzes šāviņus un ūdens lielgabalu šaltis.

Vairākus cilvēkus ievainojuši akmeņi un gumijas lodes, no notikumu vietas vēsta žurnālisti.

Protestēju vidū bija redzami Palestīnas un Libānas karogi, vairāki akcijas dalībnieki ap galvu bija apsējuši tradicionālos palestīniešu lakatus. Protestētāji izsauca Trampa lēmumu nosodošus saukļus.

Viena demonstrantu grupa sadedzināja Trampa lelli.

Demonstrantu vidū bija palestīniešu, kā arī Libānas islāmistu un kreiso pārstāvji.

Libānas šiītu kustības "Hizbollah" ietekmīgais līderis Hasans Nasralla pirmdien Beirutā aicinājis uz masu demonstrāciju pret Trampa lēmumu.

Libānā dzīvo simtiem tūkstošu palestīniešu, kas no dzimtajām zemēm devušies bēgļu gaitās pēc Izraēlas nodibināšanas, kā arī viņu pēcnācēji.

Tramps trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas. Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Indonēzijā, Malaizijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!