Foto: AFP/Scanpix/LETA
Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, reaģējot uz Vašingtonas lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, atteicies no iepriekš plānotās tikšanās ar Savienoto Valstu viceprezidentu Maiku Pensu, sestdien paziņojis Abasa ārlietu padomnieks.

"Tikšanās ar Amerikas viceprezidentu Palestīnā nebūs," pavēstīja Madžidi al Haldi. "Savienotās Valstis ar lēmumu par Jeruzalemi pārkāpušas visas sarkanās līnijas."

ASV jau ceturtdien brīdināja, ka vēlāk decembrī Rietumkrastā paredzētās tikšanās atcelšana būšot "neproduktīva", taču pēc Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa paziņojuma par Jeruzalemi uz Abasu tiek izdarīts ļoti spēcīgs iekšpolitiskais spiediens atteikties no sarunām ar Pensu.

Jau tūlīt pēc Trampa trešdienas paziņojuma viens no ietekmīgākajiem Abasa vadītās kustības "Fatah" pārstāvjiem Džibrils Radžubs sarunā ar aģentūru AFP uzsvēra, ka Penss "Palestīnā netiek gaidīts".

Savukārt Abass paziņojis, ka Tramps sevi "diskvalificējis" kā starpnieku Tuvo Austrumu konflikta risināšanā.

Pensa vizīte Izraēlā un palestīniešu teritorijās tiek plānota īsi pirms Ziemsvētkiem.

Tikmēr tikties ar viņu sestdien atteicies arī Ēģiptes koptu baznīcas galva Tavadross II. Baznīcas izplatītajā paziņojumā teikts, ka Tramps "nav ņēmis vērā miljoniem arābu cilvēku jūtas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!