Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans ceturtdien atzinīgi novērtējis ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu pārcelt Savienoto Valstu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi, paziņojot, ka Čehija drīz varētu sekot šim piemēram, vēsta laikraksts "The Times of Israel".

"Tas padara mani patiesi priecīgu, jo, kā es sacīju vizītes laikā Izraēlā pirms četriem gadiem, es augstu vērtētu Čehijas vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi," sacīja Zemans. "Tagad mēs agrāk vai vēlāk varam sekot Savienotajām Valstīm. Jebkurā gadījumā, tas ir labāk, nekā nekas," viņš piebilda.

Zemans norādīja, ka ASV šādu soli spērušas, lai nodemonstrētu pašpārliecinātu politiku, un tas ir labi.

Pēc Trampa paziņojuma Čehija pavēstīja, ka atzīst Rietumjeruzalemi, robežās pirms 1967. gada, par valsts galvaspilsētu, bet apsvērs vēstniecības pārcelšanu uz turieni tikai pēc sarunām ar reģionālajiem partneriem. Tramps savā paziņojumā neizšķīra atšķirību starp Rietumjeruzalemi un Austrumjeruzalemi.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Tikmēr palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

"Čehijas Republika pašreiz, pirms parakstīts miers starp Izraēlu un Palestīnu, atzīst Jeruzalemi par faktisko Izraēlas galvaspilsētu demarkācijas līnijas robežās no 1967.gada," paziņoja Čehijas Ārlietu ministrija. Tomēr ministrija norādīja, ka "Čehijas Republika kopā ar ES dalībvalstīm (..) uzskata Jeruzalemi par nākotnes galvaspilsētu abām valstīm, proti, Izraēlas valstij un nākotnes Palestīnas valstij."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!