Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda paziņojusi, ka viņai ceturtdienas vakarā bijusi konstruktīva telefonsaruna ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, kuru viņa aicinājusi paātrināt cīņu pret korupciju.

Eiropas Komisija (EK) 1. decembrī paziņoja, ka aiztur 600 miljonus eiro no finansiālās palīdzības Ukrainai, jo tā nav īstenojusi solītās reformas.

Kopš 2015.gada Eiropas Savienība (ES) ir izmaksājusi Ukrainai 1,2 miljardus eiro aizdevumos ar zemiem procentiem, lai palīdzētu tai cīnīties ar ekonomisko krīzi, ko izraisīja Krievijas īstenotā Krimas okupācija un iebrukums Donbasā. Taču nauda tiek piešķirta ar nosacījumu, ka Kijevai jāīsteno reformas vairākās jomās, tostarp jāstiprina cīņa pret korupciju, jāmodernizē ekonomika un jāstiprina demokrātiskās struktūras.

Ukrainas parlamenta un prokuratūras vēršanās pret institūcijām, kas cīnās pret korupciju, tostarp Ukrainas pretkorupcijas biroju (NABU), šonedēļ izpelnījās jaunu kritikas vilni no Ukrainas reformistiem un ārvalstu atbalstītājiem.

"Man bija konstruktīva un atklāta diskusija ar prezidentu Porošenko par Ukrainas pūliņiem cīņā pret korupciju," paziņoja Lagarda.

Lagarda sacīja, ka viņa un Porošenko apsprieduši nepieciešamību aizsargāt NABU un līdzīgu institūciju neatkarību un vienojušies, ka steidzami jāizveido īpaša tiesa korupcijas lietu izskatīšanai. "Es apliecināju prezidentam, ka SVF kopā ar pārējiem starptautiskajiem partneriem ir gatavs turpināt atbalstīt Ukrainu cīņā pret korupciju, un iedrošināju varasiestādes paātrināt reformu īstenošanu," sacīja Lagarda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!