Foto: AFP/Scanpix/LETA

Visi džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") bruņotie formējumi Sīrijā ir iznīcināti, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš trešdien paziņoja par dalību nākamā gada prezidenta vēlēšanās, noziņojis aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

"Visi ISIS ("Daesh") bandītiskie formējumi Sīrijas teritorijā ir iznīcināti, bet pati teritorija atbrīvota. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pat to pirms stundas noziņoja augstākajam virspavēlniekam prezidentam Vladimiram Putinam," teikts ģenerālštāba vadītāja Valērija Gerasimova 6. decembra paziņojumā, ko citē raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Saskaņā ar viņa ziņoto, trešdien Sīrijas armija sagrāva pēdējās "Daesh" paliekas Deir ez Zoras provincē. "Tādā veidā uz šodienu "Daesh" kontrolētu teritoriju Sīrijā neeksistē," secināja Gerasimovs.

Vienlaicīgi arī Kremļa interneta vietnē parādījās informācija par Šoigu ziņojumu Putinam. "Pirms divām stundām aizsardzības ministrs noziņoja, ka operācijas Eifratas austrumu un rietumu krastos ir noslēgušās ar pilnīgu teroristu sagrāvi," žurnālistiem teicis Putins.

Taču ne visi piekrīt šim Maskavas apgalvojuma par "Daesh" pilnīgu sagrāvi. Brīvprātīgo pētnieciskā grupa "Conflict Intelligence Team" (CIT), kas nodarbojas ar Sīrijas konflikta novērošanu, to noliedz.

CIT komentārā "Radio Svobda" norāda, ka "Daesh" aktivitāte Sīrijā turpinās vairākos rajonos.

"Paziņojums ir visumā dīvains. Virkni apdzīvotu punktu Sīrijā pie Izraēlas robežas kontrolē grupējums "Halid bin Valid", kas ir zvērējis uzticību "Daesh". Zināms skaits "Daesh" kaujinieku ir Idlibas provincē, kur viņi nokļuva no Akarbatskas katla. Kreisais Eifratas krasts nav līdz galam atbrīvots, nemaz nerunājot par tuksnešiem tālāk uz austrumiem," stāsta CIT eksperts Ruslans Ļevievs.

"Bet, ja par uzskaitītajām teritorijām var teikt, ka tur atlikušie "Daesh" kaujinieki ir citu konflikta dalībnieku problēma, tad tuksnesis uz rietumiem no labā Eifratas krasta ir Asada un Krievijas bruņoto spēku atbildība. Tur aptuveni 6600 kvadrātkilometrus tagad kontrolē "Daesh" kaujinieki, kas lieliski redzams kartē. Un daļu tuksneša Homsas provincē 2500 kvadrātkilometru platībā arī kontrolē "Daesh"." Norāda Ļevievs.

Par to, ka "Desh" joprojām kontrolē atsevišķas teritorijas Sīrijā, liecina arī konfliktu novērotāju vietnes "Liveuamap" karte.

Krievijas paziņojumam nepiekrīt arī Pentagona runasvīrs Ēriks Pahons. "Es domāju, ka tas ir interesants paziņojums, visu cieņu, bet es tam nepiekrītu. Mēs zinām, ka Sīrijā joprojām ir "Daesh" kabatas, ar kurām vēl ir jātiek galā," Pahons atbildēja uz Kremļa propagandas vietnes "Sputnik" jautājumu, papildinot, ka Sīrijā darbojas arī citas teroristu grupas.

Krievijas Aizsardzības ministrija šajā komentārā saskatīja ASV mēģinājumus "attaisnot amerikāņu karavīru klātbūtni Sīrijā".

"Vārdi par it kā neuzvarēto ISIS Sīrijā ir mākslīgs iegansts, lai attaisnotu Pentagona nelikumīgo karavīru saglabāšanu Sīrijā," Aizsardzības ministrijas paziņojumu citē portāls RBK.

Krievijas varasiestādes jau novembrī paziņoja, ka Krievijas operācijai Sīrijā ar mērķi sakaut "Daesh" jābūt pabeigtai līdz gada beigām. Eksperti pieļāva, ka Kremlis cenšas pabeigt operāciju līdz Putina priekšvēlēšanu kampaņas sākumam.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Par savu dalību nākamā gada prezidenta vēlēšanās pēc ilgas izvairīšanās no skaidras atbildes Putins paziņoja 6. decembrī autorūpnīcā GAZ. Nav izslēgts, ka ar paziņojumu par "Daesh" sagrāvi Sīrijā Putins pirms vēlēšanām vēlējies sev radīt veiksmīga miera uzturētāja tēlu.

Krievija Sīrijā prezidenta Bašara al Asada spēku pusē karo jau vairāk nekā divus gadus.

Novembrī Krievijas amatpersonas ziņoja, ka līdz gada beigām plāno samazināt savu klātbūtni Sīrijā, jo mērķi ir gandrīz sasniegti. Par savu spēku samazināšanu Sīrijā Krievija pirms tam paziņoja arī 2017. gada janvārī.

Savukārt 2016. gada martā Putins jau vienu reizi paziņoja, ka "visi Krievijas mērķi šajā valstī ir sasniegti" un pavelēja izvest karaspēku no Sīrijas. Realitātē Krievijas spēku dalība konfliktā turpinājās līdz pat šim brīdim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!