Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušā ASV prezidenta Barakas Obamas komanda Ukrainā atbalstījusi nepareizos cilvēkus, ko apliecina prezidenta Petro Porošenko mēģinājumi samazināt iepriekš pēc Rietumu pieprasījuma izveidoto pretkorupcijas iestāžu ietekmi, medija "Bloomberg" viedokļu slejā raksta "Vedomosti" un "Slon" izveidotājs, politiskais analītiķis Leonīds Beršidskis.

Ietekmīgais Kremļa politikas kritiķis atzīst, ka Porošenko, kurš iepriekš īsu brīdi ieņēma ārlietu ministra krēslu un runāja pieņemamā angļu valodā, daudziem rietumvalstu politiķiem varēja šķist kosmopolītiskāks par citiem ukraiņu tā brīža līderiem. Porošenko to savukārt izmantojis, un labi zinājis, ko Eiropa un ASV grib dzirdēt, un jau kā Rietumu atbalstīts politiķis uzvarēja vēlēšanās.

Beršidskis raksta, ka, kamēr vien Ukrainai Rietumu finansiālā palīdzība bija eksistenciāla nepieciešamība, Ukrainas jaunā vadība izpildīja visas prasības, tostarp izveidoja Nacionālo pretkorupcijas biroju un īpašu pretkorupcijas izmeklētāja biroju. Tomēr, laikam ejot, kļuvis redzams, ka reālas izmaiņas notiek gausi, un tām aktīvi pretojās nereformētā tiesu sistēma. Turklāt, lai gan Radas prorietumnieciskie deputāti mudinājuši reformēt tiesas pēc ES konsultējošās Venēcijas komisijas ieteikumiem, Porošenko kavējies to uzsākt, norāda analītiķis.

Vienlaikus Porošenko tuvs sabiedrotais Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko uzsācis atklātu karu ar Nacionālo pretkorupcijas biroju, norāda Beršidskis. Tas sācies, kad kāds biroja aģents pagājušajā nedēļā aizturēts, mēģinot uzpirkt imigrācijas dienesta pārstāvi. Pēcāk birojs pārmeklēts, un lai gan tā vadītājs Artjoms Sitņiks paziņojis, ka kukuļdošana bija operācijas daļa, Lucenko turpināja biroju un pašu Sitņiku apsūdzēt nelegālu darbību veikšanā, tostarp nesankcionētā sadarbībā ar ASV Federālās izmeklēšanas biroju.

ASV atklāti paudusi atbalstu pretkorupcijas birojam, nosodot darbinieku un svarīgu datu aizturēšanu, kas traucē augsta līmeņa korupcijas lietu izmeklēšanai. "Ukrainai nav nekādas nozīmes cīnīties par sevi Donbasā, ja tā savu dvēseli pazaudē korupcijai. Pretkorupcijas iestādes ir jāatbalsta, jāfinansē un jāaizstāv," teicis ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Politiskais analītiķis brīdina, ka Porošenko varētu būt citi plāni. Ukrainas ekonomika ir nostabilizējusies, un viņš apzinoties, ka Rietumu atbalsts saglabāsies, kamēr vien viņš ieturēs Krievijai pretēju nostāju, uzskata Beršidskis. Analītiķis norāda, ka tas ļāvis Porošenko izmantot priekšgājēju paņēmienus, kuru acīs vara, nauda un spēka izmantošana bieži saplūduši. To apliecinot viņa asā vēršanās pret savu skaļāko oponentu Mihailu Saakašvili.

"Finanšu ministrs Oleksandrs Daniļuks, kurš palīdzēja Saakašvili Kijevā izveidot šobrīd jau par finanšu pārkāpumiem apsūdzētu domnīcu, ir apsūdzējis drošības iestādes par to uzņēmēju apspiešanu, kuri vēlas mainīt valsti. Pret Daniļuku pašu uzsākta izmeklēšana par izvairīšanos no nodokļu nomaksas," raksta analītiķis.

Pēc otrdien notikušā Saakašvili aizturēšanas mēģinājuma, kurš izgāzās un pārauga viņa atbalstītāju protestos pie parlamenta ēkas, pat lielākajiem Ukrainas valdības atbalstītājiem Rietumos ir skaidrs, ka kaut kas ar Porošenko vadīšanu nav kārtībā, pauž Beršidskis. Viņš to pamato, citējot zviedru ekonomista un Ukrainas līdzšinējo reformu atbalstītāja Andersa Aslunda ierakstu tviterī: "Prezidents Porošenko izskatās pametis cīņu pret korupciju, un jebkādas ambīcijas uz izaugsmi, Eiropas Savienības vai Starptautiskā valūtas fonda finansējumu."

Vienlaikus Beršidskis "Bloomberg" slejās pauž, ka Porošenko nemainīs nekāds draudzīgu pušu spiediens. Analītiķis norāda, ka, ja ukraiņi nolems viņu nomest gluži kā iepriekš Viktoru Janukoviču vai nepārvēlēs nākamajās vēlēšanās 2019. gadā, Rietumiem nevajadzētu pieļaut šādu kļūdu vēlreiz.

Viņš gan atzīst, ka "Ukrainā nav viegli atrast jaunāku, principiālāku, proeiropeisku politiķi, bet tādi eksistē". "Citādi Rietumu politiķiem un analītiķiem nevajadzētu turpināt būt pārsteigtiem, kad kārtējais bijušās elites pārstāvis izrādās tik ļoti līdzīgs Janukovičam," norāda Beršidskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!