Otrdien Kijevā visu dienu risinājās spraigi notikumi, drošības iestādēm cenšoties aizturēt Ukrainas politiķi un Gruzijas eksprezidentu Mihailu Saakašvili.

Tiesa, līdz trešdienai tas nav izdevies un Saakašvili ir izsludināts meklēšanā, vēsta aģentūra UNIAN.

Notikumi spraigi risināties sāka otrdienas rītā, kad uz kratīšanu mājās pie "Jauno spēku kustības" līdera Saakašvili ieradās Ukrainas Drošības dienesta (UDD) pārstāvji.

Saakašvili tad iznāca uz daudzstāvu ēkas jumta un draudēja lēkt zemē, ja viņu aizturēs. Tomēr drošībniekiem izdevās viņu savaņģot, nogādāt zemē un cauri saniknotam politiķa atbalstītāju pūlim, ko bija sasaucis pats Saakašvili, nogādāt līdz mikroautobusam.

Taču aizbraukt busiņam neizdevās – Saakašvili atbalstītāji bloķēja tam ceļu. Situāciju neglāba arī likumsargu pielietotā asaru gāze. Atbalstītāji drīz vien izlauza automobiļa durvis un atbrīvoja savu līderi.

Saakašvili ar saviem atbalstītājiem devies uz telšu pilsētiņu pie Augstākās radas. Trešdienas rītausmā policija uzbrukusi nometnei, neveiksmīgi cenšoties aizturēt Saakašvili.

"Viņi gribēja izvilkt mani no telts, bet sajauca teltis un uzbruka blakus esošajai ar guļošiem aktīvistiem, nežēlīgi piekāva cilvēkus," trešdien paziņoja Saakašvili. Tikmēr politiķa atbalstītāji ap telšu pilsētiņu nostiprina barikādes, ziņo UNIAN.

Saakašvili tiekot meklēts ģenerālprokuratūras ierosinātas izmeklēšanas sakarā, kurā tiek izmeklēta viņa politiskās darbības un akciju finansēšana, bet pret pašu politiķi celta apsūdzība par palīdzību noziedzīgu organizāciju un to noziedzīgo darbību slēpšanā.

Bijušais Odesas apgabala gubernators Saakašvili ir izvērsis kampaņu pret Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, apsūdzot viņu korupcijā un reformu neīstenošanā, kas ļautu cīnīties pret korupciju.

Saakašvili pašlaik ir persona bez pilsonības, jo 2015. gadā piešķirtā Ukrainas pavalstniecība viņam tika atņemta, pamatojoties uz nepilnībām viņa aizpildītajā imigrācijas anketā, Gruzijas pilsonību viņš zaudēja līdz ar Ukrainas pases iegūšanu.

Pēc Ukrainas pilsonības atņamšanas Saakašvili, kurš bija izbraucis no valsts, pateicoties atbalstītītājiem spēja ielauzties atpakaļ Ukrainā, kur amatpersonas bija solījušas viņu neielaist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!