Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Augstākā tiesa pirmdien atļāva pilnībā stāties spēkā prezidenta Donalda Trampa imigrācijas ierobežošanas rīkojumam, kas ieceļošanu liedz sešu lielākoties musulmaņu apdzīvotu valstu pilsoņiem.

Šo lēmumu atbalstīja septiņi Augstākās tiesas tiesneši, bet divi bija pret.

Tiesa nolēma, ka Trampa izdoto rīkojumu var piemērot, lai arī tas zemākas instances tiesās šobrīd tiek pārsūdzēts. Tiesa atbalstīja administrācijas lūgumu atcelt ASV tiesās iepriekš noteikto daļējo aizliegumu rīkojumam stāties spēkā.

Trampa septembrī izdotais rīkojums attiecas uz Čadas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas un Somālijas pilsoņiem. Zemākas instances tiesas iepriekš bija lēmušas, ka rīkojums nav piemērojams šo valstu pilsoņiem, kuriem ir "bona fide" (labā ticībā balstītas) attiecības ar kādu personu vai organizāciju Savienotajās Valstīs.

Augstākās tiesas lēmums nozīmē, ka Trampa rīkojums drīkst stāsies spēkā pilnībā, kamēr apelācijas tiesas to vēl izskata.

Trampa imigrācijas rīkojums attiecas arī uz ieceļotājiem no Ziemeļkorejas un noteiktām Venecuēlas valdības amatpersonām un to ģimenes locekļiem, tomēr ASV tiesas jau ir ļāvušas šai rīkojuma daļai stāties spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!