Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar Jemenas huti nemierniekiem saistīta Jemenas radiostacija pirmdien ziņo, ka kaujās galvaspilsētā Sanā ir nogalināts bijušais Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs, vēsta aģentūra "Reuters".

Sociālajos tīklos cirkulē video ar līķi, kas atgādina pēc Arābu pavasara nemieriem 2012. gadā no amata gāzto Salehu, kurš Jemenu vadīja kopš 1978. gada.

Jemenas galvaspilsētā Sanā pēdējās sešas dienas notiek smagas kaujas starp Irānas atbalstītajiem huti nemierniekiem un bijušajam prezidentam Saleham lojālajiem spēkiem. Saskaņā ar Sarkanā Krusta datiem sadursmēs gājuši bojā 125 un ievainoti 238 cilvēki.

Saleha atbalstītāji sīvajās ielu kaujās piekāpušies nemierniekiem. Agrāk pirmdien huti spēki, pret kuriem uzlidojumus veic Saūda Arābijas vadītās koalīcijas lidmašīnas, uzspridzināja Saleha māju, ziņo aģentūra.

Jāatzīmē, ka Salehs ar saviem lojālistiem vēl līdz pagājušajai nedēļai Jemenas konfliktā cīnījās huti nemiernieku pusē pret Saūda Arābijas vadītās koalīcijas atbalstītajiem prezidenta Abdrabuha Mansura Hadi spēkiem.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taču pieaugošā politiskā spriedze un strīds par kontroli pār galveno mošeju nemiernieku kontrolētajā Sanā pārauga Saleha lojālistu un huti sadursmēs.

Sestdien Salehs piedāvāja "pāršķirt jaunu lapaspusi" attiecības ar Saūda Arābijas vadīto koalīciju, ja tā pārtrauktu uzlidojumus Jemenai un valsts blokādi, ziņo raidsabiedrība BBC.

Koalīcija un Hadi valdība apsveica šo piedāvājumu, bet huti nemiernieki apsūdzēja Salehu apvērsuma sarīkošanā.

Jemanas pilsoņu karā kopš 2015. gada ir gājuši bojā vismaz 8670 cilvēku, gandrīz 50 tūkstoši ir ievainoti. Konflikta un Saūda Arābijas blokādes dēļ vairāk nekā 20 miljoniem cilvēku ir nepieciešama steidzama humānā palīdzība.

Jemenu arī piemeklējis holēras uzliesmojums, kas kopš aprīļa prasījis jau 2211 dzīvību.

Kas un ar ko karo Jemenā?

  • "Houthi" (huti): Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. 2015. gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpināja paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas līdz 2017. gada novembra beigām karoja "Houthi" pusē līdz nonāca konfliktā ar nemierniekiem.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem, 2015. gadā bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Daesh" ("Islāma valsts") : Grupējuma sabiedrotie Jemenā cenšas aizēnot AQAP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!